Aliații occidentali nu vor putea furniza Ucrainei două batalioane complete de tancuri Leopard 2, așa cum au promis anterior, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, potrivit Bloomberg.

Boris Pistorius într-un tanc german Leopard 2 A6Foto: Ann-Marie Utz / AFP / Profimedia

Doar Germania și Portugalia au promis să trimită versiunea A6 a tancurilor de luptă Leopard 2, cu 14 tancuri promise de Berlin și trei de guvernul portughez, a declarat Pistorius reporterilor după o reuniune a miniștrilor NATO la Bruxelles. „Nu vom ajunge la dimensiunea unui batalion”, a spus el.

Un batalion ucrainean standard este format din 31 de tancuri.

Între timp, Polonia, Norvegia, Canada, Spania și Finlanda au reușit să alcătuiască un batalion de Leopard 2, un model mai vechi de A4, a declarat ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak, citat de Dziennik Gazeta Prawna.

Cu toate acestea, potrivit lui Pistorius, multe dintre aceste tancuri sunt în stare proastă și au nevoie de reparații înainte de a putea fi trimise.

Stocurile de muniție pentru sistemele de luptă Gepard folosite de Ucraina sunt „foarte suficiente", a declarat ministrul german al apărării la Bruxelles. „Ar trebui să ajungă până la vară", a spus Boris Pistorius.

Germania a semnat contracte cu Rheinmetall pentru a relua producția de muniție pentru tunurile antiaeriene Gepard pe care le-a livrat Kievului.

Batalionul de tancuri Leopard 2A4 va ajunge în Ucraina abia la sfârșitul lunii aprilie, a adăugat ministrul.

Marți, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că din coaliția de țări care lucrează pentru a furniza Ucrainei tancuri Leopard 2 fac parte Germania, Polonia, Canada, Portugalia, Spania, Norvegia, Danemarca și Olanda.

Totuși, mai târziu în aceeași zi, guvernele Olandei și Danemarcei au anunțat că niciuna dintre țări nu va livra tancuri Leopard 2, a relatat sursa germană de știri Welt. Olanda a revenit miercuri și a declarat că nu și-a schimbat poziția cu privire la posibila livrare a tancurilor Leopard 2 către Ucraina

Tancuri livrate către Kiev cât mai repede posibil - îndemnul lui Borrell

Cel mai important diplomat al UE a îndemnat alte state să se alăture Germaniei în trimiterea de tancuri către Ucraina, într-un interviu publicat miercuri, după ce presa a relatat că Danemarca și Olanda au declarat că nu vor livra tancuri de luptă Leopard 2, așa cum face Berlinul.

„Țările trebuie să livreze cât mai multe tancuri și cât mai repede posibil. Ar fi foarte dezamăgitor dacă, după atâta timp în care au arătat cu degetul spre Germania pentru că nu face nimic, aceste țări nu îi urmează acum exemplul", a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, pentru postul german de televiziune Phoenix, potrivit Reuters.

Echipamente și piese de schimb

Marea Britanie și alte națiuni europene vor furniza Ucrainei echipamente militare, inclusiv piese de schimb pentru tancuri și obuze de artilerie, prin intermediul unui fond internațional, a anunțat miercuri Londra.

Regatul Unit a convenit cu Olanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Islanda și Lituania să trimită Ucrainei un pachet inițial de sprijin cu o valoare estimată de peste 200 de milioane de lire sterline (241 de milioane de dolari), a informat Ministerul britanic al Apărării.

„Acest pachet de echipamente va oferi un spor semnificativ de capacitate pentru forțele armate ale Ucrainei și va sprijini abilitatea acestora de a-și apăra țara", a declarat ministrul apărării, Wallace, după o întâlnire cu omologii săi din NATO la Bruxelles.