Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a declarat miercuri că Statele Unite au „îngrijorări tot mai mari” cu privire la parteneriatul dintre China și Rusia și sprijinul Chinei pentru Rusia în războiul din Ucraina, relatează CNN.

Avion rusesc distrus de ucraineni in HarkivFoto: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Evaluarea mea este că RPC (Republica Populară Chineză) încearcă să-și sporească poziția în comunitatea internațională, spunând că este dispusă să medieze și să ajute să pună capăt acestei invazii înfiorătoare. Și, în același timp, sunt angajați în parteneriatul lor fără limite cu Rusia”, a spus Sherman la un eveniment la Brookings Institution.

„Și avem, cu siguranță, îngrijorări și ne cresc îngrijorările cu privire la acest parteneriat și sprijinul RPC pentru această invazie.”

Ea a spus că China încearcă „să le aibă pe amândouă”. Ea și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la parteneriatele Rusiei cu Iran și Coreea de Nord.

„Ucrainenii îi vor oferi lui Putin un eșec strategic. Și asta va crea o mulțime de probleme pentru cei care susțin această invazie nesfântă în viitor”, a spus ea.

Potrivit unei analize Wall Street Journal a datelor vamale rusești, China furnizează tehnologie de care armata Moscovei are nevoie pentru a continua războiul Kremlinului în Ucraina, în ciuda sancțiunilor internaționale și a controalelor la export.

Evidențele vamale arată că companiile de apărare deținute de statul chinez expediază echipamente de navigație, tehnologie de bruiaj radar și piese pentru avioane de luptă către companiile de apărare deținute de guvernul rus și care au fost sancționate.

Urmărește ultimele evoluții din a 357-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.