Rusia a plasat o parte din resursele sale nucleare pe submarine și pe nave ale Flotei de Nord, potrivit unui raport publicat de serviciile secrete norvegiene și citat de Il Messaggero.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev-Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia Images

"Dispozitivele nucleare au fost plasate pe submarine și pe navele de suprafață ale Flotei de Nord. Armele nucleare tactice reprezintă o amenințare deosebit de gravă în diferite scenarii operaționale, la care pot participa țările din NATO", afirmă raportul Norvegiei.

În septembrie anul trecut, președintele rus Vladimir Putin, într-un discurs adresat rușilor, a afirmat că Occidentul a depășit limita în politica sa anti-rusă, precum și amenințările constante împotriva Rusiei. Potrivit acestuia, a fost folosit și șantajul nuclear, iar reprezentanți de rang înalt ai țărilor NATO vorbesc despre posibilitatea și admisibilitatea utilizării armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei.

Putin a reamintit Occidentului că Rusia depășește echipamentele militare străine într-o serie de componente și i-a avertizat pe cei care încearcă să șantajeze Federația Rusă cu arme nucleare, că "roza vânturilor s-ar putea întoarce în direcția lor".

Documentul privind bazele politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare, aprobat prin decret prezidențial, definește clar condițiile pentru implementarea sa.

Potrivit serviciilor secrete norvegiene, în conformitate cu documentul, Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare în cazul "primirii de informații fiabile despre lansarea de rachete balistice care atacă teritoriul Rusiei sau al aliaților săi; utilizarea armelor nucleare sau a altor tipuri de arme de distrugere în masă pe teritoriul Rusiei și al aliaților săi; impactul inamicului asupra unor structuri importante statale sau militare critice, al căror eșec va duce la întreruperea răspunsului forțelor nucleare; agresiunea împotriva Rusiei cu utilizarea armelor convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată".

Material realizat cu sprijinul Rador.