Guvernele Olandei și Danemarcei au anunțat că niciuna dintre țări nu va livra tancuri Leopard-2, relatează ziarul german Welt.

Tanc german Leopard 2Foto: Michael Sohn / AP / Profimedia

Premierul olandez Mark Rutte a declarat că singurele tancuri pe care țara sa le-ar putea furniza, în teorie, sunt 18 tancuri Leopard-2 închiriate țării de la Germania. Ambele țări au decis că aceste tancuri nu sunt disponibile pentru Ucraina, citează Kyiv Independent.

Guvernul danez, care deține 44 de tancuri în arsenalul său, a declarat pentru Welt că nu va participa la coaliția de tancuri a Germaniei. Cu toate acestea, atât Olanda, cât și Danemarca au alocat resurse financiare pentru recondiționarea a 100 de tancuri Leopard-1 aflate în depozitele germane.

Finlanda nu a promis încă tancuri pentru Ucraina. Welt a făcut referire la un articol recent din Wall Street Journal din 9 februarie, în care un oficial NATO de rang înalt a fost citat spunând că, probabil, Finlanda nu va face un astfel de angajament până când nu i se va acorda statutul de membru NATO.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat pe 14 februarie, după reuniunea în format Ramstein de la Bruxelles, că se lucrează pentru a se asigura că Finlanda va furniza tancuri. „Astăzi, ministrul (apărării) finlandez a spus că este foarte aproape de a lua o decizie”, a adăugat Blaszczak.