Rămânerea la putere a președintelui rus Vladimir Putin a devenit mai puțin sigură în urma invaziei țării în Ucraina, a declarat joi un oficial occidental, care a adăugat că nu se poate prezice când ar putea avea loc vreo schimbare la Kremlin, transmite Reuters.

Vladimir PutinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

„Oamenii vorbesc despre o succesiune într-un mod în care nu o făceau în urmă cu un an. Însă, ceea ce nu există, într-un loc precum Rusia, este o cale clară de schimbare", a declarat oficialul occidental presei, sub rezerva anonimatului.

Acesta a adăugat că viitorul conducerii politice a Rusiei este "mult mai puțin sigur acum, dar nu spun că vreo schimbare este pe cale să se producă în mod iminent".

Vladimir Putin prezintă războiul din Ucraina ca pe un moment de cotitură în care Rusia a înfruntat, în sfârșit, Occidentul - dar unii membri ai elitei se tem că și-a angajat țara într-o lungă și inutilă risipă de vieți și resurse.

Când președintele rus a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, la 24 februarie 2022, se aștepta să câștige rapid, să își câștige un loc în istorie alături de țari și să dea o lecție Statelor Unite despre o renaștere a Rusiei după prăbușirea Uniunii Sovietice.

El s-a înșelat, însă. Sute de mii de oameni au fost uciși sau răniți în război. Rusia și rușii sunt catalogați în Occident drept agresori, iar armata sa se confruntă acum cu o Ucraină puternică, susținută de o alianță militară NATO în expansiune.

„Pierderile economice nu merită teritoriile cucerite”

O sursă rusă de rang înalt a declarat pentru Reuters că speranțele lui Putin de a-și îmbunătăți reputația au fost spulberate. „În continuare, va fi și mai dificil și mai costisitor atât pentru Ucraina, cât și pentru Rusia", a declarat sursa, care a vorbit sub rezerva anonimatului.

„Pierderile economice de această amploare nu merită câteva teritorii cucerite”, a spus sursa, adăugând că este de părere că mulți dintre membrii elitei ruse îi împărtășesc punctul de vedere, dar dacă ar spune acest lucru în mod public ar fi rapid pedepsiți.

„Nu cred într-o ofensivă majoră sau în posibilitatea unei victorii rusești împotriva întregii lumi civilizate", a declarat o a doua sursă de rang înalt apropiată Kremlinului, care a refuzat de asemenea să îi fie dezvăluit numele.

Aceasta a spus că Rusia este dezavantajată atât în ceea ce privește tehnologia militară, cât și motivația, dar că războiul va continua „pentru foarte mult timp".