Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că este „evident” că Ucraina nu va fi capătul de linie al invaziei președintelui rus Vladimir Putin și că în chiar acest moment Rusia se gândește la „sugrumarea” Republicii Moldova.

Volodimir ZelenskiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Volodimir Zelenski a deschis astăzi conferința de trei zile de securitate de la Munchen, în timp ce Occidentul se confruntă cu apeluri urgente de a accelera producția de muniții și aprovizionarea Kievului, în fața temerilor tot mai mari că Rusia plănuiește o nouă ofensivă sau că a început deja.

Comparând războiul din Ucraina cu o luptă pentru libertate David-vs-Goliath, Zelenski a spus că Rusia provoacă distrugeri și complotează pentru a „strangula” vecina Ucrainei, Moldova, în timp ce liderii occidentali își târâie picioarele pentru a lua decizii cheie.

„În timp ce negociem cum să ne întărim apărarea cu tancuri moderne, Kremlinul se gândește la modalități de a sugruma Moldova”, a spus Zelenski.

Zelenski a spus că liderul rus va continua să atace alte țări foste sovietice, în timp ce Occidentul discută despre aprovizionarea cu tancuri a Ucrainei.

"Este evident că Ucraina nu va fi ultima sa oprire. El își va continua mișcarea pe tot parcursul... inclusiv toate celelalte state care la un moment dat au făcut parte din blocul sovietic", a spus Zelenski despre Putin.

Apariția lui Zelenski la același eveniment din 2022 a avut loc cu doar câteva zile înainte de izbucnirea războiului. Ca și în ocazii anterioare, el a amestecat recunoștința pentru ajutorul occidental cu comentarii ascuțite că un astfel de ajutor ar fi trebuit să vină mai devreme, relatează Reuters.

În special, Ucraina cere avioane de luptă și tancuri de luptă avansate înaintea ofensivei ruse așteptate în primăvară.

Moscova ar avea un plan de subminare a Republicii Moldova

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat pe 9 februarie, la Bruxelles, că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova.

Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău a confirmat ulterior că a fost avertizat de către Ucraina cu privire la un plan al Rusiei privind distrugerea Republicii Moldova și instaurarea unui regim loial Moscovei și spune că „au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova”.

De asemenea, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus pe 13 februarie că Moscova are un plan de subminare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.

Urmărește ultimele evoluții din a 359-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.