​Regina Margareta a II-a a Danemarcei s-a întâlnit cu zeci de lideri din toată lumea, de-a lungul celor 51 de ani de când a devenit suverană, dar spune că nu va uita niciodată întâlnirea ei cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează agenția dpa, citată de Agerpres.

Vladimir PutinFoto: Mohammad Farnood / Sipa Press / Profimedia Images

Regina în vârstă acum de 82 de ani l-a întâlnit pe Putin în timpul unei vizite de stat în Rusia, în 2011, şi din nou în 2014, la comemorarea a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor din Normandia în al doilea război mondial.

Într-un interviu acordat săptămânalului danez Weekendavisen, publicat vineri, Margareta a II-a mărturiseşte că s-a gândit că Putin nu este un om plăcut şi că a fost frapată în special de o anumită trăsătură a acestuia.

„N-am mai văzut ochi atât de reci în viaţa mea”, a spus regina.

Suverana daneză a mai declarat pentru aceeaşi publicaţie că urmăreşte îndeaproape ştirile despre Ucraina şi că a fost uluită de rezilienţa ucrainenilor.

Regina Danemarcei salută trimiterea de tancuri Leopard Ucrainei

Margareta a II-a l-a descris pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept „omul potrivit în momentul potrivit” şi a salutat răspunsul Europei, inclusiv livrarea de tancuri de luptă Leopard Kievului.

„Putin credea că poate destrăma întreaga Europa, dar ne-a făcut să ne solidarizăm”, a spus regina.

Guvernul danez a anunțat însă săptămâna aceasta că nu va participa la coaliția care trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei, dar că va finanța alături de Olanda recondiționarea unor vehicule de luptă Leopard 1 aflate în depozitele militare din Germania.

Germania a anunțat la începutul lui februarie că va trimite și astfel de vehicule principale de luptă în Ucraina, fără a preciza însă numărul lor.