Grupul mercenari Wagner a suferit peste 30.000 de victime în Ucraina, a anunţat vineri Casa Albă, în timp ce Evgheni Prigojin a oprit recrutările din închisori, relatează Reuters.

Evgheni PrigojinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Statele Unite estimează că 90% dintre soldații Grupului Wagner uciși în Ucraina din decembrie erau din rândul prizonierilor recrutați din închisori, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a spus de altfel săptămână aceasta că „numărul unităților Wagner va scădea și, de asemenea, nu vom putea îndeplini sfera de sarcini pe care ni le-am dori”.

Fondatorul lui Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat pe 9 februarie că grupul de mercenari din Rusia a încetat să mai recruteze deținuți pentru a lupta în Ucraina, potrivit Reuters.

De asemenea imagini din satelit dintr-o zonă din apropierea unui sat din Rusia arătau în ianuarie un cimitir care se extinde rapid și în care sunt înmormântați mulți dintre cei uciși în lupte pentru Grupul Wagner.

Iar pe 2 ianuarie, agenția de știri de stat rusă RIA Novosti l-a arătat pe fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, vizitând locul și depunând o coroană de flori la unul dintre morminte.

Imagini cu rânduri de morminte proaspete în apropierea satului Bakinskaia din regiunea Krasnodar au început să apară pentru prima dată pe rețelele de socializare în decembrie.

Cum sunt priviți criminalii recrutați din închisori și morți după ce au fost recrutați de Wagner

În ciuda promisiunilor făcute de șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, că luptătorii săi condamnați vor fi tratați ca eroi și vor primi toate onorurile, rușii de rând nu sunt atât de dornici să facă eroi din criminalii condamnați, așa cum a arătat un incident din Transbaikalia, potrivit cercetătorului independent Chris Owen.

Nikita Kasatkin, în vârstă de 23 de ani, care executa o pedeapsă de 10 ani de închisoare după ce a fost condamnat pentru crimă în 2020, a murit luptând pentru Wagner la trei luni după ce s-a alăturat grupului de mercenari.

Rudele lui s-au confruntat cu opoziția locuitorilor din satul Zhireken din teritoriul Transbaikal când au încercat să organizeze înmormântarea acestuia cu onoruri , potrivit unui site de știri regional.

Șefa satului, Alena Kogodeeva, a declarat: „Avem o situație cu adevărat ambiguă în sat. Tânărul a fost condamnat pentru crimă. A fost acum doi sau trei ani, oamenii își amintesc”.

Jumătate din sat spune: „O să facem eroi din ucigași acum?” Cealaltă jumătate spune că și-a ispășit păcatele cu sângele său. Satul a fost împărțit în două tabere, unde se luptă între ei. Înțelegem că o persoană trebuie să fie exclusă.”

Rudele lui Katsatkin au vrut inițial să țină funeraliile la centrul cultural al satului, iar oficialii locali au intervenit pentru a rezolva disputa.

În cele din urmă, Ministerul Culturii a spus că rudele luptătorului Wagner au fost de acord să organizeze funeraliile în casa unei mătuși.