Liderul grupului paramilitar rus Wagner a afirmat vineri că trupele sale au cucerit localitatea ucraineană Paraskovievka, oraș care se învecinează cu Bahmutul, scena celei mai lungi bătălii din Donbas, potrivit AFP.

Evgheni PrigojinFoto: Not specified / WillWest News / Profimedia

„În pofida lipsei de muniție, în pofida pierderilor grele și a luptelor sângeroase, băieții au cucerit întreaga localitate Paraskovievka”, a declarat Evgheni Prigozhin, citat de serviciul său de presă.

AFP nu a putut verifica aceste declarații din partea unei surse independente.

De mai bine de șase luni, grupul Wagner și armata rusă încearcă să captureze orașul Bahmut, în estul Ucrainei, un oraș cu o importanță strategică limitată, dar care a căpătat o mare semnificație simbolică din cauza duratei și intensității luptelor.

Forțele rusești au încercat să încercuiască Bahmutul în ultimele săptămâni și au reușit să taie mai multe drumuri către oraș, care sunt vitale pentru aprovizionarea trupelor ucrainene de acolo.

Paraskovievka este situată la intrarea nordică în Bahmut, pe drumul principal care leagă orașul bombardat de Siversk.

Referirea lui Prigojin de vineri la ”blocajele privind munițiile” pare a fi o critică publică la adresa Ministerului rus al Apărării, pe care îl acuză de ineficiență logistică, într-un moment în care divergențele dintre liderul Wagner și comandamentul armatei regulate devin din ce în ce mai publice.

Luni, grupul Wagner a anunțat că a cucerit Krasna Hora, un orășel vecin cu Paraskovievka.

Institutul pentru Studiul Războiului consideră că este puțin probabil ca Rusia să își atingă obiectivul de a captura orașul Bahmut până la 24 februarie, când se va implini un an de la începutul invaziei.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, a declarat că Moscova intenționează să captureze Bahmut pentru a marca primul an de război, dar acest lucru i-ar obliga pe ruși să avanseze mai repede decât au făcut-o în ultimele luni, notează ISW.

Cu toate acestea, forțele rusești nu par să își accelereze ritmul de înaintare și este puțin probabil să îndeplinească acest obiectiv declarat până la 24 februarie.

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat recent că se așteaptă ca luptătorii mercenarii săi să încercuiască Bahmut până în martie sau aprilie, iar evaluările pragmatice ale „bucătarului lui Putin” cu privire la avansurile rusești în zona Bahmut au fost, în general, mai aproape de realitățile tactice decât evaluările care prognozează avansuri rapide ale Rusiei.

„Cred că este vorba de martie sau aprilie. Pentru a cuceri Bahmutul, trebuie să tăiați toate rutele de aprovizionare ucrainene”, a declarat Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, într-o înregistrare video postată online.

„Cred că am fi cucerit Bahmut dacă nu ar fi fost această monstruoasă birocrație militară și dacă nu ne-ar fi pus obstacole în cale în fiecare zi”, a continuat Prigojin într-un alt videoclip, expunându-și public divergențele cu ierarhia militară.

ISW consideră că forțele ucrainene ar putea oricând să decidă că toate costurile asociate cu menținerea Bahmut sunt prea mari și să se retragă voluntar din oraș, deși liderii ucraineni continuă să indice că intenționează să mențină controlul asupra orașului din Donețk, o regiune pe care Putin a declarat anul trecut că a anexat-o alături de alte trei teritorii ucrainene.

Kremlinul ar putea lansa o altă serie de atacuri cu rachete asupra unor ținte civile din întreaga Ucraină pentru a marca această aniversare simbolică, deoarece succesul militar real continuă să ocolească armata rusă pe liniile frontului.

Urmărește ultimele evoluții din a 359-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.