Kazahstanul va furniza 100.000 de tone de petrol prin conducta rusească Drujba către rafinăria PCK Schwedt din Germania în luna martie, după ce a convenit cu toate părțile implicate termeni comerciali și juridici, au declarat două surse familiare cu discuțiile, relatează Reuters.

Industria petrolului și gazelor din KazahstanFoto: Dreamstime.com / Oleg Kachura

Compania petrolieră Kazmunaigaz (KMG) din Kazahstan va furniza volumul de petrol prin intermediul sistemului de conducte al Transneft din Rusia, au spus sursele.

Volumul va proveni în mare parte din cota deținută de KMG în Karachaganak Petroleum Operating (KPO), au spus sursele.

Petrolul va fi furnizat către Rosneft Deutschland, pe care Berlinul a pus-o sub tutela autorității germane de reglementare a industriei, au spus sursele. Rosneft deține în continuare 54,17% din rafinăria PCK Schwedt.

Potrivit unui proiect de lege, Germania intenționează să-și schimbe Legea privind securitatea energetică pentru a permite vânzarea rapidă a participației Rosneft la rafinăria Schwedt, fără a fi necesară naționalizarea prealabilă.

Germania a oprit importurile de petrol rusesc prin Drujba din ianuarie și a lucrat din greu pentru a încerca să asigure aprovizionarea pentru Schwedt pe rute alternative.

„Guvernul federal a sprijinit în mod continuu achiziționarea de cantități de țiței... de către acționarii PCK și va continua să facă acest lucru”, a declarat un purtător de cuvânt al rafinăriei pentru Reuters într-un răspuns scris.

„Acest lucru se aplică și negocierilor în curs între companiile petroliere în cauză și partea kazahă cu privire la volume suplimentare de petrol din Kazahstan, de exemplu cele ale Rosneft Deutschland”, a spus purtătorul de cuvânt.

Rafinăriile germane din Schwedt și Leuna, lângă Leipzig, sunt aprovizionate cu petrol non-rus prin Gdansk din Polonia și Rostock din Germania.

Aceste livrări pe mare nu sunt suficiente pentru a asigura funcționarea completă la ambele uzine petroliere germane legate de conducta Drujba.

„Conform conducerii PCK, capacitatea de utilizare a rafinăriei a fost în medie de aproximativ 60% în ianuarie”, a spus reprezentantul rafinăriei.

Kazahstanul a planificat inițial să înceapă exporturile de petrol către Germania în ianuarie 2023, dar negocierile au fost amânate, deoarece trebuiau rezolvate probleme juridice și comerciale, au spus sursele.

Rosneft, Kazmunaigaz, Transneft, KPO și Ministerul Energiei din Kazahstan nu au răspuns solicitărilor Reuters de comentarii. Ministerul Energiei al Rusiei a refuzat să comenteze.

Eni, care deține 8,33% în PCK Schwedt, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii a Reuters. Shell, care încă deține pachetul de acțiuni la fabrică, a refuzat de asemenea să comenteze.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin, spunea vara trecută că țara sa nu va risca încălcarea sancțiunilor decise de Occident împotriva Rusiei ca să nu se expună la rândul ei unor penalități secundare.

Tokayev a explicat că cooperarea economică dintre Kazahstan și Federația Rusă va avea loc în cadrul regimului de sancțiuni deoarece nu vrea să-și expună țara la sancțiuni secundare occidentale dacă permite companiilor rusești să ocolească restricțiile.

Kazahstanul este la rândul său un exportator important de petrol și gaze naturale.

Citește și:

Vladimir Putin, abandonat de unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi: Nu vrem să riscăm sancțiuni