Sistemul de apărare aeriană cu rachete (SAM) Tor-M2KM aproape că nu are concurenți în lume, susține Alexandr Mihailov, șeful Biroului de analiză militaro-politică de la Moscova, citat de Lenta.

Sistemul Tor-M2KMFoto: Rosoboronexport / roe.ru

El a făcut afirmația în timpul expoziției internaționale Aero India 2023 ce are loc în orașul Bengaluru, explicând că modulul de luptă SAM poate fi instalat inclusiv pe acoperișurile clădirilor și platformelor feroviare.

„Apoi funcționează autonom, radarul său găsește ținte, calculează fie independent, fie autonom, lovirea aceste ținte”, a spus expertul militar rus.

Mihailov a subliniat Tor-M2KM poate apăra obiective aflate la o distanță de zeci de kilometri față de sistem.

„Deci acesta este un complex foarte eficient și promițător. Este foarte dificil să dezvolți și să creezi un astfel de complex de la zero și să concurezi cu el, este mai ușor să-l cumperi din Rusia și să-l folosești în scopul propus”, le-a transmis acesta posibililor cumpărători aflați în India.

În februarie, Mihailov a afirmat că S-350 „Vityaz”, un alt sistem SAM dezvoltat de Rusia va fi mai ieftin decât cel „Patriot” de fabricație americană. Câteva unități ale sistemului S-350 au intrat în dotarea forțelor armate ruse în 2020, însă acesta nu a fost deocamdată pregătit pentru export.

Rusia se laudă cu un sistem antiaerian dezvoltat în urmă cu un deceniu

Tor M2KM este un sistem de apărare aeriană cu rază scurtă proiectat special pentru export, fiind dezvoltat pe baza sistemului Tor M2E care a fost prezentat în 2007.

Modelul M2KM a fost dezvăluit pentru prima oară în 2013, dezvoltarea și testarea sa fiind finalizată în 2015. Rusia a încercat fără succes să îl vândă Indiei. În cele din urmă cel puțin două unități au fost livrate Armeniei în 2019, potrivit site-ului Military Today.

Unul dintre ele a fost distrus în 2020 de o dronă azeră în timpul conflictului izbucnit în anul respectiv între Azerbaidjan și Armenia. Azerbaidjanul a folosit drone și în ultima conflagrație dintre cele două state, izbucnită în toamna anului trecut.

Făcând abstracție de declarațiile lui Mihailov privind versatilitatea SAM-ului rusesc, sistemul M2KM a fost proiectat în principal pentru a fi folosit pe camioane militare 8x8. Însă el poate fi într-adevăr demontat cu ușurință și instalat pe o altă platformă, un echipaj bine antrenat putând face acest lucru în decurs de 10 minute.

Sistemul folosește rachete 9M331D cu o rază maximă de 15 kilometri și care pot atinge o altitudine de până la 10 kilometri, Rusia susținând că acestea pot fi lansate în decurs de doar 5 secunde de la depistarea unei ținte și că poate distruge 90% din acestea, în funcție de natura lor.

M2KM are un arsenal de 8 rachete care au fost proiectate să poată lovi o serie largă de ținte, de la avioane și elicoptere, la drone și rachete.

O baterie tipică este formată din 4 vehicule de luptă, 4 vehicule de reîncărcare și unul de comandament.

Urmărește ultimele evoluții din a 359-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.