Noua ofensivă declanșată de Rusia este „foarte jalncă”, potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, care s-a întrebat dacă poporul rus va continua să susțină războiul din Ucraina, potrivit CNN.

Victoria NulandFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Vedeți cum războiul macină în est, în Bahmut”, a declarat subsecretarul american pentru afaceri politice, Victoria Nuland. „Rusia a declarat că lansează o nouă ofensivă. Ei bine, dacă asta este, este foarte jalnic, aș spune eu”.

Ea a spus că Ucraina își planifică propria contraofensivă „pentru mai târziu”.

Nuland a spus că „peste 200.000 de ruși” au fost uciși sau răniți în război până acum și că Rusia „în unele categorii a pierdut mai mult de jumătate din echipamentul militar în acest război”.

Oficialul american crede că președintele rus Vladimir Putin „este suficient de arogant încât să creadă că poate învinge Ucraina”.

„Cred că întrebarea cea mai interesantă este dacă poporul rus va accepta acest lucru, având în vedere câți dintre fiii lor pierd, peste 200.000 de ruși uciși în luptă sau răniți în luptă pe parcursul anului. La unele categorii de armament, au pierdut mai mult de jumătate din echipamentul militar în acest război, iar peste un milion dintre cei mai buni și mai străluciți ruși au părăsit țara”, a mai spus ea.

„Așadar, ce îi aduce acest război rusului obișnuit? Nimic. Moarte, distrugere, pierderea unui viitor, pierderea potențialului tehnologic și economic care ar veni dacă ar fi integrat cu noi”, a spus Nuland. „Așa că ceea ce este mai interesant este dacă poporul rus va accepta acest lucru”.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner din Rusia, a declarat miercuri că orașul Bahmut ar putea fi încercuit în martie sau aprilie, a relatat Ria Novosti, un post de știri controlat de statul rus.

Prigojin a adăugat, însă, că este „greu de prezis”, iar succesul Rusiei în înconjurarea orașului depinde parțial de cantitatea de armament occidental furnizat Ucrainei.

„Nu vom sărbători prea curând”, a admis Prigojin, citat de serviciul său de presă pe Telegram.

„Bahmut nu va fi luat mâine, pentru că există o rezistenţă puternică, bombardamente, iar maşina de tocat carne este în acţiune”, a adăugat el, referindu-se la pierderile grele pe câmpul de luptă.

Citește și:

___