Belarus este gata să lanseze producția de avioane de atac la sol Sukhoi Su-25, care ”și-au dovedit eficiența în Ucraina”, i-a spus președintele belarus Alexander Lukașenko președintelui rus Vladimir Putin în timpul unei întâlniri de vineri, potrivit agenției de știri de stat belaruse BelTA.

Avioane rusesti de vanatoare SU-25Foto: Agerpres/EPA

„După cum am fost informat de către guvern, ei sunt pregătiți pentru producția de avioane de atac Suhoi Su-25, care s-au dovedit a fi eficiente în Ucraina. Suntem chiar pregătiți să le producem în Belarus dacă Federația Rusă oferă un pic de sprijin tehnologic”, i-a spus Lukașenko lui Putin, potrivit BelTA.

”Ați ridicat odată problema cooperării în producția de avioane în Uniunea Economică Eurasiatică”, a spus Lukașenko, potrivit BelTA.

”Așadar, ar trebui să vă spun că belarușii produc deja până la o mie de componente pentru MC-21 [avionul rusesc de pasageri] și Suhoi Superjet. Avem trei fabrici: două militare și una civilă. Înainte erau ateliere de reparații. Astăzi produc părți componente”, a declarat Lukașenko, potrivit BelTA.

Cei doi s-au întâlnit vineri la reședința oficială a lui Putin din Novo-Ogaryovo, în regiunea Moscova, potrivit Kremlinului.

Lukașenko a afirmat joi că ”în niciun caz” țara sa nu va trimite trupe în Ucraina, cu excepția cazului în care este atacată, și a spus că Rusia ”nu i-a cerut niciodată” să înceapă un război comun în Ucraina, potrivit CNN.

Lukașenko a evitat întrebările presei internaționale cu privire la complicitatea țării sale în invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat în schimb Occidentul de escaladarea conflictului prin trimiterea de arme în Ucraina.