Rusia l-a numit oficial pe generalul-locotenent Andrei Mordvicev în funcția de comandant al Districtului Militar Central, înlocuindu-l pe generalul-colonel Alexander Lapin, a anunțat vineri agenția de presă RBC, citată de Reuters.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov și generalul-locotenent Andrei Mordvicev (dr.) în Mariupol în martie 2022Foto: Press Office of the Head of the / TASS / Profimedia

Lapin a fost numit luna trecută șef al Statului Major al forțelor terestre ale Federației Ruse, în pofida criticilor acerbe în privința activității sale în Ucraina.

Mordvicev a condus trupele rusești în timpul ofensivei de anul trecut în orașul portuar Mariupol din sudul Ucrainei, a precizat RBC, care a culminat cu un asediu de luni de zile la oțelăria Azovstal din oraș și cu cucerirea în cele din urmă a acesteia de către trupele rusești.

Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că Mordvicev a fost implicat direct în planificarea militară, precum și în coordonarea și controlul mai multor unități și în implicarea lor în operațiuni de luptă.

Din ordinul său, forțele rusești au distrus infrastructura critică și civilă și au ucis civili în Mariupol, potrivit SBU.

Numirea sa fusese semnalată în ianuarie de Dmitri Sablin, un deputat din partidul de guvernământ al Rusiei.

„Felicitări lui Andrei Mordvicev cu ocazia numirii sale în funcția de comandant al Districtului Militar Central. Un general de câmp de luptă, un om curajos. Rănit în timpul eliberării Mariupolului, revenit în acțiune și astăzi în prima linie a frontului alături de luptătorii săi", a scris Sablin pe blogul său, potrivit publicației moscovite Vechernyaya Moskva.

Ucraina susținea că generalul rus a murit în Herson

Numirea lui Mordvicev vine după alte schimbări radicale la nivelul conducerii militare a Moscovei în timpul războiului de aproape un an în care forțele rusești au cucerit părți mari din sudul și estul Ucrainei, dar au suferit înfrângeri și retrageri dureroase.

Ucraina susținea pe 19 martie că l-a eliminat pe general-locotenent rus Andrei Mordvicev, atunci fiind comandantul Armatei a 8-a a Districtului Militar de Sud al Federației Ruse, acesta fiind ucis în urma unui atac al forțelor armate ale Ucrainei asupra aerodromului de la Ciornobaiivka.

Pe 30 mai 2022, BBC Rusia a confirmat că Mordvicev era în viață și că participă la ostiliățile din Ucraina.

Schimbări la comanda trupelor

În octombrie anul trecut, Rusia l-a numit pe generalul de aviație Serghei Surovikin în funcția de comandant general al forțelor sale din Ucraina, la scurt timp după ce au fost demiși comandanții districtelor militare din est și vest.

La începutul anului, și Surovikin a fost schimbat cu Valeri Gherasimov, la ordinul ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu.

Potrivit presei moscovite, o serie de unități de peste mări fac, de asemenea, parte din punct de vedere structural din Districtul Militar Central: baza militară 201 de pe teritoriul Tadjikistanului, baza militară unită din Kârgâzstan, precum și unități de pe teritoriul Kazahstanului.

În luna octombrie, liderul Cecenei Ramzan Kadîrov a criticat acțiunile generalului-colonel Alexander Lapin, comandantul trupelor Districtului Militar Central. Și șeful Wagner, Evgheni Prigojin, l-a numit mediocru, acuzându-l că nu a reușit să apere regiunea Harkov și a lăsat forțele armate ucrainene să recucerească Lîman, potrivit Vesma Today.

Generalul-colonel Alexander Lapin, care a participat la „operațiunea militară specială” din Ucraina și a primit titlul de Erou al Rusiei, a fost comandant al trupelor Districtului Militar Central în perioada 2017-2022, notează agenția rusă de presă TASS.

Urmărește ultimele evoluții din a 359-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.