Comandantul forțelor armate norvegiene, generalul Eirik Kristoffersen, nu crede în victoria militară a Ucrainei în războiul cu Rusia, în pofida sprijinului consistent anunțat de Oslo și alte state occidentale, relatează Ukraîinska Pravda.

Generalul Eirik Kristoffersen, șeful armatei norvegieneFoto: NTB Scanpix / Alamy / Alamy / Profimedia

În comentarii făcute pentru presa norvegiană el a catalogat drept nerealiste prognozele privind o victorie a Kievului împotriva Rusiei.

„Cred că nu există o soluție militară pentru acest conflict. Ar dura foarte mult timp pentru ca părțile să se învingă în cele din urmă una pe cealaltă și cu un cost teribil pentru popoarele lor”, a explicat generalul.

Comentariile șefului forțelor armate norvegiene vin după ce la începutul lunii februarie premierul Jonas Gahr Stoere a anunțat un pachet masiv de asistență în valoare de 7,3 miliarde de euro pentru Ucraina, acesta urmând însă să fie eșalonat pe o perioadă de 5 ani, potrivit Reuters.

Nu toți banii sunt destinați însă forțelor armate ale Kievului, anul acesta jumătate din fonduri urmând să fie alocate pentru ajutoare umanitare. Stoere a precizat însă că modul în care sunt distribuiți poate fi modificat în anii următori.

Un alt ofițer norvegian crede că Ucraina poate câștiga războiul pe câmpul de luptă

Locotenent-colonelul Palle Ydstebø, șeful catedrei pentru Forțele Terestre din cadrul Academiei Militare a Norvegiei, vede și el un conflict pe termen lung, însă nu crede că prognozele privind o victorie a Ucrainei în război sunt nerealiste.

„Ucraina se poate baza pe întreaga economie a Vestului, în timp ce Rusia va trebui să se descurce cu sprijinul foarte limitat din partea Coreei de Nord și Iranului, precum și a sprijinului tehnologic din partea Chinei”, a afirmă acesta.

Ofițerul norvegian consideră de asemenea că, în circumstanțele actuale, pentru liderii politici de la Kiev este inacceptabil să se gândească la negocieri cu Rusia și concesii teritoriale.

„Va fi un război cu cine poate rezista mai mult și, în cel mai rău caz, va dura câțiva ani”, spune Ydstebø.

De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus din nou joi posibilitatea acordării unor concesii teritoriale Rusiei pentru a pune capăt războiului.

El și-a repetat apelurile pentru mai mult ajutor militar din partea aliaților occidentali și a spus că armele occidentale ar aduce pacea mai aproape. „Bineînțeles, armele moderne accelerează pacea. Armele sunt singurul limbaj pe care Rusia îl înțelege”.

Norvegia este una dintre țările care au anunțat că vor furniza tancuri Leopard 2 Kievului, după ce Germania a autorizat ca țările care dețin astfel de vehicule de luptă să le poată trimite forțelor armate ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 359-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.