Președintele Vladimir Putin a lăudat vineri gigantul rus al gazelor naturale, promițând că Gazprom va prospera în ciuda încercărilor Occidentului de a-i reduce influența, deoarece cererea de gaze va crește în Asia, transmite Reuters.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia

De când Putin a trimis trupe în Ucraina, cea mai mare companie de gaze naturale din lume s-a confruntat cu vânzări de gaze mult mai mici către Europa, în condițiile în care Occidentul încearcă să reducă dependența de energia rusă și să reducă veniturile bugetare rusești.

Gazprom, care deține aproximativ 15% din rezervele globale și are aproximativ 490.000 de angajați, este una dintre cele mai puternice companii din Rusia - atât de puternică încât a fost cunoscută cândva ca un stat în stat.

Putin a declarat că întreaga Rusie este mândră de Gazprom, care a fost înființată ca societate pe acțiuni în urmă cu 30 de ani din activele ministerului sovietic al gazelor, în momentul prăbușirii Uniunii Sovietice.

„În ciuda concurenței neloiale - ca să o spunem direct -, a încercărilor directe din exterior de a împiedica și restrânge dezvoltarea sa, Gazprom merge înainte, lansând noi proiecte", i-a spus Putin directorului general Alexei Miller.

„În ultimii 30 de ani, consumul global de gaze aproape s-a dublat, iar în următorii 20 de ani, conform estimărilor experților, va adăuga cel puțin încă 20 de procente, și poate mai mult", a spus Putin.

„În așa-numita perioadă de tranziție, cererea va fi enormă. În plus, mai mult de jumătate din această creștere va cădea asupra țărilor din regiunea Asia-Pacific, în primul rând, bineînțeles, asupra Republicii Populare Chineze, ținând cont de ratele de creștere ale economiei sale", a completat Putin.

Putin, care a vorbit prin intermediul unei legături video de la reședința de stat Novo-Ogaryovo de la periferia Moscovei, l-a întrebat pe Miller, care purta o căciulă de blană în timp ce se afla în fața sediului central al Gazprom din Sankt Petersburg împreună cu angajații, dacă a înghețat.

„Nu", a răspuns Miller.

Urmărește ultimele evoluții din a 359-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.