O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de soldații ucraineni a surprins din tranșee momentele dramatice din timpul respingerii unui atac al armatei ruse.

Noi lupte filmate la persoana intaiFoto: Captura video

Deși durează doar 38 de secunde, înregistrarea a surprins lupte intense, arătând cum ceea ce pare un grup redus de apărători este nevoit să apere mai mulți metri de tranșee.

La secunda 00:16 se poate observa cum un soldat rus ce încearcă să se furișeze asupra poziției este împușcat de apărătorul ucrainean care filmează, alți soldați ruși putând fi văzuți la secundele 00:26 și 00:32. Nu este clar unde a fost realizată această filmare însă peisajul ce poate fi văzut în ea sugerează că este una recentă.

De-a lungul celor aproape 12 luni trecute de la declanșarea invaziei rusești în data de 24 februarie a anului trecut pe rețelele de socializare au apărut mai multe astfel de înregistrări video care au surprins luptele din perspectiva militarilor ucraineni.

Una dintre primele înregistrări de acest fel a apărut înspre sfârșitul lunii mai a anului trecut, ea arătând o acțiune spectaculoasă a unor voluntari americani și britanici ce luptă în Ucraina care surprind în ambuscadă un transportor blindat rusesc pe care nu reușesc să îl distrugă din prima.

Ulterior s-a aflat că în această acțiune a fost implicat și fiul unui parlamentar britanic care s-a oferit voluntar să lupte de partea Ucrainei.

Imagini video remarcabile ale războiului din Ucraina

O lună mai târziu, o altă filmare realizată de militarii Kievului a surprins cum se văd bombardamentele rusești din interiorul unei coloane blindate aflate în apropierea liniei frontului.

Înregistrarea arată mai mulți soldați ucraineni deasupra a ceea ce pare a fi un transportor blindat sau un camion militar în timp ce alte vehicule blindate vin într-o coloană împrăștiată la distanță în spatele lor. În tot acest timp în jurul militarilor cad bombe la mică distanță, fiind posibil ca acestea să fie lansate de mortiere.

În iulie, James Vasquez, cel mai cunoscut voluntar american din Ucraina, a publicat o serie de înregistrări video care au surprins luptele din primele zile ale războiului. Imagini publicate anterior de Vasquez pe pagina sa de Twitter au arătat că acesta a participat la luptele din regiunea Kievului, inclusiv la operațiunile de eliberare a Lukîanivka, un orașel cu o populație de aproximativ 11.000 de locuitori aflat la 60 de kilometri est de capitala ucraineană.

O altă filmare din septembrie a surprins luptele intense duse de soldații ucraineni în regiunea Donețk din estul Ucrainei și cum aceștia au prins în ambuscadă un vehicul blindat rusesc la granița cu regiunea Harkov, în apropierea orașului Lîman.

Înregistrarea a fost filmată cu mai puțin de o lună înainte ca Lîmanul să fie eliberat de forțele Kievului.

În noiembrie, o altă înregistrare video a arătat că pe front a ajuns inclusiv regimentul prezidențial al lui Volodimir Zelenski, acesta fiind trimis în prima linie, cel mai probabil în „tocătorul de carne” din jurul Bahmut. Și această înregistrare a surprins lupte grele duse de apărătorii ucraineni atacați din mai multe direcții de invadatorii ruși.

Luna trecută, o înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare chiar de ministerul ucrainean al Apărării a arătat o operațiune ca în filmele de acțiune, trupele speciale ucrainene fiind filmate în timp ce traversau râul Niprul în Herson pe timpul nopții și distrugând mai multe poziții rusești înainte să se retragă.

Această înregistrare a fost realizată atât din dronă, cât și de la nivelul militarilor ucraineni.

Urmărește ultimele evoluții din a 359-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.