Noi înregistrări video apărute pe rețelele de socializare arată că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a trimis unități ale Regimentului Prezidențial să lupte în prima linie a frontului.

Militarii din Regimentul Prezidential al Ucrainei duc lupte pe frontFoto: Captura video

În una dintre înregistrări militarii ucraineni pot fi văzuți în timpul unui schimb de foc intens cu invadatorii ruși, aceștia încercând să își apere tranșeele ce trec printr-o pădure.

„- Luați de aici!” strigă unul dintre militarii ucraineni către ruși la un moment dat în timpul mai multor schimburi schimburi de replici marcate de invective între apărători.

„- S-a trezit lunetistul. Nu știu unde e”, afirmă un altul.

„- S-au trezit bine de tot, nu?

- Da, ți-am zis”, continuă dialogul în timp ce gloanțe zboară prin jur”.

După mai multe momente în care soldații ucraineni trag în direcția pozițiilor inamice unul dintre ei observă că lunetistul ar trage chiar deasupra capetelor lor. „Dracu' știe, trag din 3 direcții”, îi răspunde celălalt.

Militari din garda lui Volodimir Zelenski participă la lupte grele

A doua înregistrare ce poate fi văzută AICI surprinde lupte și mai intense, unul dintre militarii ucraineni afirmând că rușii atacă frontal. „Lasă-mă să-i f** cu o mitralieră”, spune unul dintre ucraineni.

Toată scena pare marcată de confuzie între apărătorii aflați sub foc puternic. La un moment dat unii dintre ei par să se sperie de tirul unui camarad.

„- Totul e în regulă, am fost eu”, asigură însă acesta. Câteva momente mai târziu militarii Kievului văd o dronă despre care nu par să fie siguri dacă e a lor sau a rușilor.

„- Dacă nu e a noastră haide s-o doborâm”, îndeamnă unul. „E probabil a noastră”, concluzionează însă un altul.

Deși locul exact în care a fost filmată înregistrarea nu este clar, dacă ea a fost făcută în regiunea Donețk după cum afirmă mai mulți observatori ai războiului din Ucraina este foarte probabil ca aceste lupte să aibă loc în zona Bahmut unde forțele rusești încearcă cu disperare să spargă linia de apărare înspre orașul strategic.

Bloggerii militari ruși au afirmat săptămâna trecută că forțele Moscovei au reușit să cucerească Zaitseve, un oraș cheie aflat la sud de Bahmut pe o șosea importantă.

Însă forțele rusești plătesc un preț ridicat pentru fiecare metru câștigat. „Este un tocător de carne”, afirmă Jakub Janovsky, unul dintre analiștii militari ce scrie articole pentru cunoscutul site Oryx ce monitorizează echipamentele militare și pierderile suferite de ambele părți ale războiului din Ucraima.

Soldații ucraineni ar folosi propriile arme ale rușilor în luptele împotriva lor

Forțele Moscovei au lansat în mod repetat atacuri împotriva Bahmutului și a orașului Avdiivka din apropiere dar au fost respinse.

„Săptămâna trecută au fost lupte foarte intense... sunt foarte mulți ruși și echipamente", le-a declarat jurnaliștilor de la Reuters un soldat care și-a dat doar numele de Moriak, cuvântul ucrainean pentru marinar.

Jurnaliștii de la agenția de presă germană au relatat că au văzut un tanc rusesc T-80 capturat și un mortier autopropulsat 2S23 Nona SVK, controlat acum de echipaje ucrainene, trăgând asupra unor poziții rusești în afara Bahmutului.

Regimentul Prezidențial Independent „Hatman Bogdan Hmelnițki” din care fac parte militarii văzuți în înregistrările video este o unitate militară specială a Forțelor Armate ale Ucrainei însărcinată cu apărarea președintelui ucrainean, familiei sale, reședințelor prezidențiale și birourilor funcției.

El a fost extins la nivel de brigadă în 2022. Nu este clar câți militari ai săi au fost trimiși pe front.

Urmărește ultimele evoluții din a 256-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.