Administrația Joe Biden îi încurajează în privat pe ucraineni să dea un semnal de deschidere spre negocieri cu Rusia și să renunțe la refuzul lor public de a se angaja în discuții de pace dacă Vladimir Putin nu va fi înlăturat de la putere, relatează Washington Post. Casa Albă a refuzat să comenteze informația, dar Departamentul de Stat a spus că „Moscova continuă să escaladeze acest război. Kremlinul a demonstrat că nu este dispus să se angajeze serios în negocieri încă dinainte de a lansa invazia la scară largă a Ucrainei".

Armata ucraineanaFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Cele mai importante informații de duminică, ziua 256 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

22:52 Potrivit estimărilor contului de Twitter Def Mon, care urmărește evoluția frontului, trupele ucrainene au eliberat jumătate din teritoriul ocupat de forțele ruse după 2 februarie:

22:29Zelenski: Rusia suferă pierderi grele în regiunea Donețk

22:15 Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a cerut crearea unui tribunal special pentru a-i urmări în justiție pe liderii ruși pentru crimele de război comise în Ucraina.

„Orice conducere politică a unei țări trebuie să fie trasă la răspundere atunci când declanșează un război", a spus Lipavsky într-un tweet duminică.

De asemenea, ministrul de externe a subliniat că 1este nevoie de o atitudine dură" pentru a stabili securitatea internațională, iar regulile trebuie să se aplice la nivel internațional.

"Nu putem vorbi despre pace. Rusia înțelege doar de forță. Nu-mi pot imagina să fiu membru al unui guvern care nu susține Ucraina", a adăugat el.

22:01 VIDEO Cum arată un Mastiff britanic din armata ucraineană după ce a fost lovit de un lansator de grenade

21:39 Grupul Wagner va crea centre de pregătire paramilitară în apropierea graniței cu Ucraina, transmite Kyiv Independent.

Evgheni Prigojin, aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că așa-numitele "centre de antrenament" situate în regiunile Kursk și Belgorod ar trebui să fie formate din locuitori ai acestor regiuni.

Un influent preot rus a murit după o lovitură cu HIMARS

21:34Ursula von der Leyen va propune ca UE să sprijine Ucraina cu 18 miliarde de euro în 2023

21:04Un influent preot rus a murit în Ucraina, în timpul „îndatoririlor pastorale”, anunță Patriarhia lui Kirill / Legătura lui Vasiliev cu Forțele de Rachete Strategice

20:31Armata ucraineană a acuzat Rusia de distrugerea pe scară largă a vaselor civile ancorate pe malurile fluviului Nipru, în regiunea Herson.

Purtătorul de cuvânt al Statului Major General ucrainean a afirmat că benzina și motorina de pe navele distruse s-a scurs în fluviu și a acuzat, de asemenea, forțele Moscovei că și-au însușit motoarele și alte echipamente ale navelor, relatează Reuters.

Statul Major General ucrainean nu a dat nicio explicație pentru acțiunile Moscovei. Distrugerea vaselor civile ar împiedica forțele ucrainene să le folosească în cazul în care acestea ar decide să treacă pe partea estică în cazul unei eventuale retrageri rusești.

O brigadă rusă a pierdut 300 de oameni în 4 zile

20:10Informații din surse rusești sugerează că estimările ucrainene privind pierderile inamicului sunt aproape de adevăr. Contul de Telegram Grey Zone asociat cu gruparea Wagner a publicat un mesaj al Brigăzii 155 de pușcași marini către guvernatorul din regiunea lor.

Aceștia se plâng că au pierdut 300 de oameni (uciși, răniți și dispăruți în misiune) și jumătate din echipamentele militare în doar patru zile „ca urmare a ofensivei `atent` planificate de `marii comandanți`".

Ei dau vina pe generalul Muradov, pe care îl acuză că a acționat nesăbuit pentru a „câștiga puncte” în fața lui Gherasimov, comandantul forțelor terestre ruse.

20:02 Energia externă a fost restabilită la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, la două zile după ce aceasta a pierdut tot accesul la energia electrică din exterior din cauza bombardamentelor, a declarat șeful organismului de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite.

„Alimentarea cu energie electrică a tuturor celor șase unități ale centralei nucleare Zaporojie a fost restabilită, iar cele opt generatoare diesel de urgență în funcțiune au fost oprite și puse în modul de așteptare", a declarat Grossi, citând informațiile primite de la echipa de experți ai AIEA prezentă la centrală. (CNN)

19:40Forțele ruse au avariat 1.100 de unități medicale și au distrus 144 dintre acestea în timpul invaziei de nouă luni, a transmis duminică Ministerul ucrainean al Sănătății, citat de The Kyiv Independent.

Conform sursei citate, 249 de unități medicale au fost avariate în regiunea Harkov, 210 în Donețk, 148 în Nikolaev, 121 în regiunea Kiev și 41 în capitală. 95 de spitale au fost complet refăcute, iar 204 au fost doar parțial refăcute în urma bombardamentelor.

Ucraina acuză un „genocid energetic”

19:27 Consilierul prezidențial ucrainean Mihaylo Podolyak acuză Moscova de „genocid energetic”:

„Să spunem clar: Federația Rusă încearcă să comită un `genocid energetic`, dar Kievul și Ucraina vor rezista. Planul de protecție este simplu: apărare antiaeriană, protecția instalațiilor de infrastructură, optimizarea consumului. Statul face față eficient acestor provocări. Lucrăm la soluții împreună cu partenerii.”

19:13Cine omoară mai mulți ruși: Ucrainenii sau rușii? Comandantul militar din Donețk pariază pe a doua variantă / Cazuri incredibile de „friendly fire”

18:17Rusia continuă măcelărirea civililor și în Siria: Avioanele Moscovei au bombardat taberele din apropierea Idlib

17:50 Moralul rămâne ridicat printre ucraineni, așa cum arată un scurt clip cu soldați care ascultă celebra melodie „I feel Good” a lui James Brown:

Situația devine foarte gravă pentru locuitorii Kievului

17:24Zelenski anunță că a discutat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre ajutorul macrofinanciar pentru Ucraina și despre noi sancțiuni împotriva Iranului.

„Am luat act de importanța continuării inițiativei privind cerealele pentru securitatea alimentară mondială. Am discutat despre sporirea sancțiunilor și despre opoziția față de acțiunile Iranului, care sprijină agresiunea", a scris Zelenski pe Twitter.

17:11 Primarul Kievului i-a avertizat pe locuitori că, dacă Rusia continuă să lovească infrastructura energetică a țării, trebuie să se pregătească să nu aibă electricitate, apă sau căldură, pe măsură ce temperaturile scad sub zero grade.

„Facem totul pentru a evita acest lucru. Dar să fim sinceri, dușmanii noștri fac totul pentru ca orașul să rămână fără căldură, fără electricitate, fără alimentare cu apă, în general, pentru ca noi toți să murim. Iar viitorul țării și viitorul fiecăruia dintre noi depinde de cât de pregătiți suntem pentru diferite situații”, a declarat Vitali Klitschko.

Operatorul energetic de stat ucrainean, Ukrenergo, a spus că în unele părți ale Kievului sunt programate duminică întreruperi de curent prin rotație, fiind planificate opriri ale energieie electrice și în regiunile Cernihiv, Cherkasî, Jîtomîr, Sumî, Harkov și Poltava.

Kievul intenționează să înființeze aproximativ 1.000 de puncte de încălzire, dar aceste ar putea fi insuficiente pentru un oraș care avea înainte de invazie circa 3 milioane de locuitori.

Cum arată o coloană a armatei ucrainene

16:39 VIDEO Cum arată o coloană a armatei ucrainene, cu zeci de blindate pe cale să fie aruncate în luptă în Herson.

16:16 Administrația rusă de ocupație din regiunea Herson a transmis că o serie de localități, inclusiv orașul Herson, au rămas fără apă și energie electrică în urma a ceea ce a spus că a fost un act de „sabotaj".

Într-un mesaj pe Telegram, „oficialii” ruși au spus că alimentarea cu apă și electricitate este „temporar absentă" după ce un „atac terorist" a avariat trei linii electrice din regiune.

Agenția de știri de stat rusă TASS a citat serviciile de urgență din regiune, care au afirmat că zece așezări, inclusiv orașul Herson au rămas fără electricitate. (The Guardian)

16:05 Navele de război ale Flotei Rusiei din Pacific desfășurate în Mediterană pentru a sprijini invazia Ucrainei poartă însemnele „V" și „Z", notează analistul naval H.I. Sutton.

Navele se întorc acum acasă la Vladivostok, trecând în prezent prin Singapore, unde au fost făcute fotografiile de mai jos:

15:34 Guvernul bulgar a declarat că pagina de internet a Agenţiei de Informaţii a ţării a fost atacată şi blocată de grupul de piraţi informatici ruşi Killnet, dând totodată asigurări că hackerii nu au reuşit să sustragă informaţii confidenţiale.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Anton Kutev, a declarat că, imediat după miezul nopţii, s-au detectat atacuri de tip DDOS care au provocat o supraîncărcare a serverelor şi au făcut ca pagina să devină inaccesibilă.

Pagina de internet a început să funcţioneze normal după miezul nopţii. (EFE, Reuters)

Hersonul a rămas fără energie electrică

15:19 O companie energetică din orașul ocupat Herson a afirmat că nu există electricitate în oraș, relatează agenția de presă de stat rusă RIA.

Serviciul de presă al Khersonoblenergo a afirmatcă motivele întreruperii, care a avut loc pe fondul avertismentelor că ar putea începe o bătălie pentru orașul strategic, sunt în curs de clarificare. (Reuters)

14:58 VIDEO Soldații ruși încearcă să scape de frig cu gropi săpate în pământ / Ucrainenii îi „încălzesc” cu grenade aruncate din dronă

14:30 Miniştrii Economiei şi Finanţelor din zona euro (Eurogrup) vor analiza luni situaţia economiei europene şi despre cum ar putea fi ajustate măsurile naţionale pentru frânarea scumpirii energiei, cu scopul de a evita subvenţiile generalizate care pot alimenta inflaţia, conform EFE.

Miniştrii vor evalua ultimele decizii ale Băncii Centrale Europene, care săptămâna trecută a crescut cu 75 de punte de bază dobânda de referinţă, pentru a frâna escaladarea preţurilor, şi vor fi informaţi de către Comisia Europeană despre viitoarele previziuni economice, pe care urmează să le publice la finalul săptămânii.

14:15VIDEO Un invitat pe post de analist militar în una dintre emisiunile difuzate de Komsomolskaya Pravda argumentează că pe front vor trebui trimiși tinerii de 18 ani deoarece în cazul recruților mai în vârstă Rusia va trebui să plătească pensii văduvelor și copiilor lor dacă sunt uciși în luptă.

13:32De la declanșarea războiului din Ucraina, în 24 februarie, 4.388 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România și beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională”, conform datelor transmise duminică de Ministerul de Interne.

Din 18 martie şi până în prezent, au fost emise 82.819 permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare, 40 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 23%, mai precizează Ministerul de Interne.

Barajul Nova Kakhovka din Herson, avariat în urma bombardamentelor. Rușii dau vina pe ucraineni

13:20 VIDEO Volodimir Zelenski a trimis Regimentul Prezidențial în prima linie a frontului: Lupte haotice, cel mai probabil în „tocătorul de carne” din Donețk

13:11Barajul Nova Kakhovka din orașul ucrainean Herson, controlat de ruși, a fost avariat în urma bombardamentelor, transmit agențiile de presă ruse, care susțin că atacul ar fi fost lansat de către ucraineni, scrie Reuters.

12:40Noul ambasador al Ucrainei în Germania, Oleksii Makeiev, a avertizat că ameninţarea Rusiei cu folosirea armei nucleare în războiul din Ucraina nu trebuie bagatelizată, scrie dpa.

12:26Atacurile cu rachete lansate de ruși în cursul nopții au distrus o clădire comercială cu două etaje din Zaporojie și au ucis un civil, potrivit guvernatorului regiunii, Oleksandr Starukh, citat de The Kyiv Independent. El a spus că este posibil să existe mai multe victime, salvatorii încă lucrâns la fața locului. O altă rachetă a aterizat lângă o zonă rezidențială din oraș, a avariat ferestrele unor case și două mașini, conform oficialului citat.

12:07Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei mulțumește celor 17 țări UE care au furnizat țării 500 de generatoare de energie.

Pierderile Armatei ruse, de la începutul războiului - bilanțul făcut de ucraineni

11:40Pierderile Rusiei, potrivit ultimei estimăril a Armatei ucrainene:

  • 75.930 de soldați
  • 2.765 de tancuri
  • 5.611 vehicule blindate de luptă
  • 1.781 sisteme de lansare multiplă de rachete de artilerie
  • 202 sisteme de apărare aeriană
  • 277 avioane, 260 elicoptere, 1.465 drone

11:03Autoritățile de la Kiev au început să planifice evacuarea celor trei milioane de locuitori în cazul celui mai negru scenariu - o întrerupere completă a alimentării cu energie electrică, scrie New York Times, arătând că bombardamentele forțelor ruse asupra infrastructurii energetice critice din întreaga țară continuă, cu 40% din infrastructura energetică a Ucrainei deteriorată sau distrusă.

Compania națională de energie a Ucrainei a anunțat sâmbătă că va continua să impună întreruperi de curent în șapte regiuni pentru a încerca să împiedice o oprire completă a rețelei.

„Înțelegem că, dacă Rusia continuă astfel de atacuri, s-ar putea să ne pierdem întregul sistem electric”, a declarat Roman Tkachuk, directorul de securitate al administrației locale de la Kiev, mai scrie NYT, conform The Guardian.

Autorităților locale li s-a transmis că probabil că vor primi un preaviz cu cel puțin 12 ore ca rețeaua să cedeze, iar dacă se va ajunge în acest punct, „vom începe să informăm oamenii și să le cerem să plece”, a afirmat oficialul citat.

10:32Ministerul britanic al Apărării vorbește, în actualizarea de duminică situației despre front, despre ultima mutare făcută de Rusia pe front - generalul-maior Alexander Linkov a fost numit comandant interimar al Districtului Militar Central, în locul lui Alexander Lapin, criticat pentru performanța slabă pe câmpul de luptă din Ucraina atât de liderul cecen Ramzan Kadyrov, cât și de șeful organizației Wagner, Evgheni Prigojin.

Aceste demiteri reprezintă, probabil, o încercare de îndepărta vina de la conducerea de rang înalt a Rusiei pentru eșecurile de pe front, comentează ministerul britanic al Apărării.

Statele Unite cer în privat Ucrainei să fie deschisă negocierilor cu Rusia - The Washington Post

09:56Administraţia americană a preşedintelui democrat Joe Biden cere în privat Ucrainei să se arate în mod public deschisă negocierilor cu Rusia şi să renunţe la refuzul său de a dialoga cu această ţară până când preşedintele rus Vladimir Putin nu pleacă de la putere, scrie cotidianul american The Washington Post, citat de Reuters.

09:39Locuitorii orașului asediat Bakhmut din estul Ucrainei trăiesc în condiții cumplite, cu civili uciși și răniți zilnic, iar „pe zi ce trece devine din ce în ce mai greu să supraviețuiești în acest oraș”, a spus pentru Reuters viceprimarul Oleksandr Marchenko, în timp ce se afla într-o clădire goală a guvernului..

El a spus că peste 120 de civili au fost uciși în Bakhmut de la invazia Rusiei din februarie, însă există districte în care nu nu este cunoscut numărul exact de oameni uciși din cauza luptelor active de acolo.

Trupele ucrainene „țin ferm linia frontului”, a spus Marchenko.

În Bakhmut, o țintă importantă pentru armata Rusiei în avansul său lent prin regiunea Donețk din estul Ucrainei și frontul unora dintre cele mai grele lupte, populația a scăzut de la nivelul de dinainte de război, de aproximativ 80.000, la 12.000 în prezent.

09:08Compania rusă Gazprom a anunțat că va livra duminică 42,6 milioane de metri cubi de gaz către Europa prin Ucraina, scrie Reuters.

08:41În timp ce războiul din Ucraina sufocă Europa, o mică naţiune aflată lângă Rusia se bucură de un boom economic neaşteptat. Georgia este pe cale să devină una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din lume în acest an, după un aflux dramatic de peste 100.000 de ruşi, în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi a eforturilor de mobilizare de recruţi pentru război, scrie Reuters.

08:03 Autorităţile din Kiev fac tot posibilul pentru a se asigura că energia electrică, căldura şi comunicaţiile nu vor dispărea din cauza acţiunilor Rusiei, spune primarul Vitali Kliciko, scrie The Guardian, citând Ukrinform.

„Facem totul pentru a preveni acest lucru, dar, să fim sinceri, duşmanii noştri fac totul pentru a lăsa oraşul fără căldură, fără electricitate, fără alimentare cu apă”, a spus el, întrebat despre o posibilă pană de curent la Kiev.

Kliciko a menţionat că autorităţile oraşului Kiev iau în considerare diferite scenarii, astfel încât să fie pregătite pentru orice eveniment - există un stoc de combustibil, generatoare de energie, alimente şi apă potabilă, precum şi puncte de încălzire.

În acelaşi timp, el le-a cerut locuitorilor Kievului să facă şi ei pregătirile necesare: „Vom face totul pentru ca un astfel de scenariu să nu se întâmple, dar nu îl putem garanta, aşa că fiecare dintre noi trebuie să fim şi pregătiţi să reacţionăm cât mai repede”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Iranul a recunoscut sâmbătă, pentru prima dată, că a furnizat drone Moscovei, dar a precizat că acestea au fost trimise înainte de războiul din Ucraina, unde Rusia a folosit drone pentru a viza centrale electrice și infrastructura civilă, conform Reuters.
  • Ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat că un „număr mic" de drone a fost furnizat Rusiei cu câteva luni înainte ca forțele Moscovei să invadeze Ucraina la 24 februarie.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat acuzând Iranul că minte despre trimiterea unui număr limitat de drone în Rusia, spunând că forțele de la Kiev doboară cel puțin 10 drone iraniene pe zi.
  • Trupele rusești îi caută pe locuitorii din Herson care refuză să părăsească teritoriul controlat de Rusia, înainte ca forțele sale să se retragă de pe malul vestic al fluviului Nipru, conform Statului Major al forțelor armate ucrainene, care mai spune că infrastructura este distrusă, iar orașul este jefuit, scrie The Guardian.
  • Întreruperi programate de energie electrică au avut loc în șapte regiuni ale Ucrainei și în marile orașe, inclusiv în capitala Kiev „pentru a evita accidentele repetate după ce rețelele electrice au fost avariate de atacuri rusești cu rachete și drone", a transmis operatorul de stat al rețelei electrice Ukrenergo, potrivit Kyiv Independent.
  • Aproximativ 500 de generatoare de energie au fost trimise în Ucraina de 17 țări UE pentru a ajuta la problemele cu furnizarea energiei electrice cauzate de atacurile rusești.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că nu crede că Rusia va folosi o armă nucleară în Ucraina, dar că această variantă este luată "foarte în serios", scrie The Guardian.
  • Ucraina va lansa, săptămâna viitoare, o campanie de strângere de fonduri pentru o flotă de drone maritime, prin intermediul platformei online United24, lansată în luna mai pentru strângerea de fonduri în sprijinul Kievului, a anunțat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski, citat de The Kyiv Independent.
  • Ministerul român de Externe a reacționat, sâmbătă, respingând "aserțiunile exprimate de președintele Federației Ruse în discursul susținut cu ocazia Zilei Unității Naționale, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina". Reamintim că Vladmir Putin a susținut că ideea autorităților poloneze de a „absorbi” teritoriul Ucrainei nu a dispărut, el acuzând Occidentul că „a băgat în capul a milioane de oameni prostii istorice, inclusiv în ceea ce privește desfășurarea reală a celui de-al Doilea Război Mondial și rolul Uniunii Sovietice în victoria asupra Germaniei naziste”.

-----------