Un influent preot rus, paroh al Bisericii de la sediul Forțelor de Rachete Strategice ale Moscovei a murit duminică dimineață în Ucraina, anunță Patriarhia Rusă.

Preotul Mihail VasilievFoto: Vkontakte

„În dimineața zilei de 6 noiembrie 2022, în zona operațiunii militare speciale din Ucraina, în timp ce își îndeplinea îndatoririle pastorale, a murit un cleric al eparhiei Moscovei, paroh al Bisericii Marii Martire Barbara și Sfântul Ilie din Muromets - Metochionul Patriarhal din satul Vlasikha, regiunea Moscovei, arhimandritul Mihail Vasiliev”, anunță sursa citată.

Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii a exprimat condoleanțe în legătură cu moartea părintelui Mihail, adaugă Patriarhia.

Preotul militar rus lupta în Ucraina și a murit în urma rănilor provocate de o rachetă HIMARS ce a explodat aproape de ei, se spune pe pagina de VK a Gărzii Aeroportutate 76 rusești.

"Astăzi, 6 noiembrie 2022, arhidiaconul Mihail Vladimirovici Vasiliev, care se afla în poziții de luptă printre parașutiștii noștri, a fost rănit și a murit din cauza unei explozii de șrapnel HIMARS la trei metri de el”, afirmă sursa citată.

Legătura lui Vasiliev cu Forțele de Rachete Strategice

În vârstă de 51 de ani, el era absolvent al Universității Lomonosov și al Academiei Statului Major General al Forțelor Armate ruse.

A fost paroh al Bisericii Marelui Martir Barbara și a Sfântului Ilie din Muromets - Metochionul Patriarhal de la sediul central al Forțelor de Rachete Strategice din satul Vlasikha, regiunea Moscova.

Patriarhia rusă menționează și că, în calitate de preot, Vasiliev „a participat la călătorii de afaceri în `puncte fierbinți` și la operațiuni de menținere a păcii în Kosovo, Bosnia, Abhazia, Kârgâzstan, Caucazul de Nord și Siria.”

Declarații controversate la sfârșitul lunii trecute

La sfârșitul lunii trecute, el a făcut câteva declarații deosebit de controversate, spunând că femeile ruse îngrijorate de moartea fiilor lor în Ucraina ar trebui să aibă mai mulți copii.

Într-un interviu acordat postului rus de televiziune Spas, Mihail Vasiliev a fost întrebat dacă simpatizează cu mamele ai căror fii au fost mobilizați recent pentru a lupta în războiul din Ucraina.

„Înțeleg foarte bine că Dumnezeu a permis fiecărei femei - în cele mai multe cazuri - să aibă mulți copii", a spus Vasilyev, potrivit Business Insider.

"Și dacă o femeie îndeplinește această poruncă a lui Dumnezeu de a procrea, de obicei înseamnă că ea va avea mai mult de un copil, în majoritatea cazurilor. În consecință, nu va fi la fel de dureros și de terifiant pentru ea să-și pieardă copilul", a adăugat el.