Kievul s-ar putea confrunta cu pene puternice de curent şi cu întreruperi ale reţelei de alimentare cu apă şi căldură din cauza atacurilor ruse asupra reţelei energetice ucrainene, a avertizat primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko. Potrivit New York Times, autoritățile de la Kiev ar fi început să planifice evacuarea celor trei milioane de locuitori în cazul celui mai negru scenariu - o întrerupere completă a alimentării cu energie electrică.

Bezna in Kiev din cauza noilor atacuri rusesti impotriva infrastructurii energetice a UcraineiFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Primarul Kievului a spus, sâmbătă seară, că locuitorii capitalei ar trebui să economisească energie şi să ia în calcul să se mute temporar.

"Facem tot posibilul pentru a ne asigura că nu se ajunge aici. Dar vrem să fim deschişi: duşmanii noştri fac tot ce pot pentru a lăsa oraşul fără căldură, fără electricitate şi fără apă. Pe scurt, pentru ca noi toţi să murim", a afirmat primarul Kievului, care a estimat numărul locuitorilor din oraş la circa 3 milioane.

Kievul încearcă să-şi stabilizeze reţeaua electrică prin întreruperi controlate de alimentare cu energie electrică ce lasă pe întuneric timp de ore bune zone întregi din capitală.

Autoritățile de la Kiev au început să planifice evacuarea celor trei milioane de locuitori în cazul celui mai negru scenariu - o întrerupere completă a alimentării cu energie electrică, scrie New York Times, arătând că bombardamentele forțelor ruse asupra infrastructurii energetice critice din întreaga țară continuă, cu 40% din infrastructura energetică a Ucrainei deteriorată sau distrusă.

Compania națională de energie a Ucrainei a anunțat sâmbătă că va continua să impună întreruperi de curent în șapte regiuni pentru a încerca să împiedice o oprire completă a rețelei.

„Înțelegem că, dacă Rusia continuă astfel de atacuri, s-ar putea să ne pierdem întregul sistem electric”, a declarat Roman Tkachuk, directorul de securitate al administrației locale de la Kiev, conform NYT, citat de The Guardian.

Autorităților locale li s-a transmis că probabil că vor primi un preaviz cu cel puțin 12 ore ca rețeaua să cedeze, iar dacă se va ajunge în acest punct, „vom începe să informăm oamenii și să le cerem să plece”, a afirmat oficialul citat.