Noul ambasador al Ucrainei în Germania, Oleksii Makeiev, a avertizat că ameninţarea Rusiei cu folosirea armei nucleare în războiul din Ucraina nu trebuie bagatelizată, scrie dpa.

Rămășițele unor tancuri rusești distruse în războiul din UcrainaFoto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia

Preşedintelui rus Vladimir "Putin trebuie să i se spună că folosirea armelor nucleare nu este o opţiune", a declarat Makeiev pentru grupul media Funke, care a publicat duminică afirmaţiile ambasadorului ucrainean.

Rusia trebuie confruntată de pe o poziţie de forţă, a insistat Makeiev. "Altfel, Moscova va merge întotdeauna şi mai departe", a adăugat el.

Makeiev a explicat că, după anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, Germania s-a temut să provoace Rusia. Ucraina a fost lăsată pe cont propriu, iar rezultatele pot fi văzute acum, a insistat diplomatul ucrainean, citat de Agerpres.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu crede că Rusia va folosi o armă nucleară în Ucraina, dar spune că această variantă este luată "foarte în serios", scrie The Guardian.

„Riscul ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina nu este mare, dar consecințele ar fi enorme, așa că o luăm foarte în serios. Nu există câștigători într-un război nuclear”, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform site-ului Meduza, citat de The Guardian.

Recent, Jens Stoltenberg a transmis un avertisment tranșant Rusiei: dacă va folosi arme nucleare în Ucraina, consecințele vor fi severe.

„Vor fi consecințe severe dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina, orice fel de arme nucleare. Nu voi intra în detalii exacte despre cum vom răspunde, dar un atac nuclear va schimba fundamental natura conflictului. Înseamnă că o linie foarte importantă a fost trecută”, a spus el.