O nouă înregistrare video dramatică arată cum soldații ruși încearcă să se protejeze de frigul din Ucraina în gropi săpate în pământ dar sunt luați la țintă din dronă de militarii Kievului care aruncă muniții improvizate asupra lor.

Frigul ar trebui sa fie ultima grija a soldatilor rusi de pe frontFoto: Captura video

Filmarea arată de asemenea ceea ce par a fi copertine de cauciuc sau plastic negru cu care soldații ruși au încercat să își protejeze pozițiile din pământ de intemperii. Temperatura medie din estul Ucrainei a ajuns la sub 10 grade în ultimele zile.

Deși între momentul în care grenada de mână lansată din dronă cade în poziția improvizată și cel al exploziei trec câteva secunde, soldatul rus nu schițează niciun gest de a încerca să iasă din aceasta. Din înregistrare nu este cu totul clar dacă el dormea sau a încercat să găsească grenada pentru a încerca să o arunce afară.

O altă posibilitate este ca soldatul din înregistrare să fi fost un recrut proaspăt mobilizat care nu a avut pregătirea pentru a reacționa la o astfel de situație însă fără a ști locul exact în care a fost filmată aceasta astfel de supoziții rămân de domeniul speculațiilor.

Rusia ar fi pus capăt mobilizării de noi soldați

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a anunțat pe 28 octombrie că „mobilizarea parțială” decretată de Vladimir Putin înspre sfârșitul lunii septembrie s-a încheiat, zeci de mii de recruți ruși fiind deja trimiși pe front.

Însă pe 1 noiembrie purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a precizat că Putin nu va semna un decret oficial care să pună capăt mobilizării, afirmând că acest lucru nu este necesar din moment ce ea s-a încheiat de facto.

Comentariile sale au declanșat temeri în Rusia că încorporarea bărbaților pentru război va continua pe ascuns, mai ales că paragraful privind numărul de recruți ce urmează să fie chemați în forțele armate a fost secretizat de ministerul Apărării de la Moscova.

Novaia Gazeta, ziarul condus de laureatul Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, a scris pe 22 septembrie, la o zi după ce liderul de la Kremlin a anunțat mobilizarea parțială, că acest paragraf prevede de fapt mobilizarea unui milion de bărbați ruși pentru a servi în forțele armate ale Moscovei.

Kremlinul a respins imediat aceste informații.

Urmărește ultimele evoluții din a 256-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.