Fostul ministru al Securității din așa-zisă Republică Populară Donețk (DNR) și actualul comandant militar al DNR, Aleksandr Khodakovsky, a afirmat că tirurile propriilor trupe ar fi putut cauza până la 60% din totalul pierderilor rusești de după operațiunile din Mariupol, de la jumătatea lunii mai.

Trupele ruseștiFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Chiar dacă această statistică este exagerată, faptul că un comandant rus speculează în mod public cu privire la un indiciu atât de dăunător privind competența rușilor și forțelor lor auxiliare indică provocările profunde cu care se confruntă forțele Moscovei, comentează Institutul pentru Studiul Războiului.

Așa-numitul „foc prietenesc” (friendly fire în engleză) provoacă un număr limitat de pierderi în război, dar de obicei nu se apropie nici pe departe de 60% din totalul victimelor, ceea ce demonstrează lipsa de comunicare și de coordonare a liniilor de comandă și control din cadrul forțelor rusești.

Înlocuirea frecventă a comandanților militari ruși, promovarea soldaților fără experiență și improvizațiile din alcătuirea forțelor Moscovei, care includ soldați ruși sub contract, soldați ruși mobilizați, forțe ale DNR și ale Republicii Populare Luhansk (LNR) și forțe ale Grupului Wagner, exacerbează natura fragmentată a lanțului de comandă rusesc și ineficiența forțelor sale și contribuie probabil la incidente frecvente în care trag unii în alții.

„De ce trageți în noi?”

Comandantul militar al DNR s-a plâns de situație într-o postare pe Telegram, în care a relatat mai multe incidente în care rușii și forțele lor auxiliare s-au omorât unii pe alții.

De exemplu, el a povestit cum, în timp ce executau o acțiune, au început să le vină proiectile din spatele poziției lor:

„De către cine? De unde? Luăm un elicopter, găsim o baterie de mortiere, ne grăbim acolo...

- Cine sunteți voi!?

- Nuștiucine de la un anumit regiment din Rusia.

- De ce trageți în noi?

- Nu te lovim pe tine, ci un punct de pe hartă. Ni s-a dat o sarcină - o îndeplinim.

- Nimeni nu te corectează, tragi în hartă ca pe vremuri...

- Ei bine, asta e...”

Cazuri incredibile de „friendly fire”

Un alt caz relatat a s-a referit la minarea unei zone la ordinul unui general care nu știa să se mutase linia frontului:

„Ne-am deplasat în zona industrială, am ocupat clădiri, le-am ținut noaptea, iar dimineața am făcut rotație cu alte grupuri pentru ca băieții să se poată odihni. Începem rotația și sunt mine de-a lungul traseului... De unde? Un general de armată dăduse ordin inginerilor săi să mineze frontul, care înaintase în douăzeci și patru de ore, dar generalul nici măcar nu s-a obosit să întrebe. Ca urmare, mai mulți oameni au fost uciși, inclusiv un echipaj de tancuri, inclusiv un comandant de companie de tancuri care se afla pe jos pentru a primi o sarcină”.

„Credeau că au învățat până acum să nu mai facă cel puțin astfel de prostii. (...) Domnilor din armată, controlați situația - este timpul să vă maturizați”, a conchis el în postarea de pe Telegram.