Barajul Nova Kakhovka din orașul ucrainean Herson, controlat de ruși, a fost avariat în urma bombardamentelor, transmit agențiile de presă ruse, care susțin că atacul ar fi fost lansat de către ucraineni, scrie Reuters. Barajul, aflat pe fluviul Nipru, unde forţele ucrainene au înregistrat succese, a căpătat o semnificaţie strategică vitală în ultimele săptămâni.

Câmpul de luptă din regiunea HersonFoto: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia

Agenția de știri de stat rusă TASS a citat un reprezentant al serviciilor de urgență spunând că o rachetă lansată de un sistem american HIMARS ar fi lovit o încuietoare a barajului și a provocat avarii, mai notează Reuters.

Expertul militar rus Vladislav Şurighin a comentat pentru postul de radio Govorit Moskva că atacul asupra barajului hidroelectric, punct-cheie pentru viitorul acces al trupelor ucrainene în Herson, înseamnă că Kievul ar începe o ofensivă asupra oraşului, singura capitală regională cucerită de ruşi de la declanșarea războiului.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc, în ultima perioadă, că intenţionează să distrugă barajul cu ajutorul explozibililor, ceea ce ar inunda o mare parte din zona aflată în aval şi ar provoca cel mai probabil distrugeri majore în oraşul Herson.

În 20 octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea, la reuniunea Consiliului European, că are informații că Rusia ar pregătiun atac sub steag fals, prin minarea barajului Nova Kakhovka, el vorbind despre un posibil "dezastru de proporții istorice":

  • "Rusia își pregătește în mod voit terenul pentru un dezastru la scară largă în sudul Ucrainei. Avem informații că teroriștii ruși au minat barajul și agregatele hidrocentralei Kakhovka".

Potrivit lui Zelenski, barajul reține circa 18 milioane de metri cubi de apă, iar dacă ar fi aruncat în aer, 80 de așezări, între care Herson, ar fi inundate rapid:

  • "Sute de mii de oameni ar putea fi afectați. Alimentarea cu apă a unei mari părți din sudul țării ar putea fi distrusă. Centrala nucleară Zaporijie ar putea rămâne fără apa necesară sistemelor de răcire. Chiar și funcționarea canalului care alimentează Crimeea, despre care rușii spun că o îngrijesc, va fi compromisă”.