Charles McGonigal, fostul șef al biroului de contraspionaj din New York al FBI, a fost denunțat autorităților americane de către serviciile secrete britanice după ce s-a deplasat la Londra pentru a se întâlni cu o persoană de contact din Rusia, relatează Insider.

Charles McGonigalFoto: Michael M. Santiago / Getty Images / Profimedia

Mai multe surse le-au declarat jurnaliștilor de la Insider că britanicii au fost atât de alarmați de întâlnire încât l-au informat cu privire la aceasta pe atașatul FBI de la ambasada americană din Londra. Biroul Federal de Investigații al SUA a folosit apoi această informație pentru a deschide o anchetă împotriva lui McGonigal.

Fostul ofițer al FBI a fost arestat în luna ianuarie la New York, fiind acuzat că a luat bani de la oligarhul rus Oleg Deripaska.

Justiția americană îl acuză că a lucrat pentru fondatorul gigantului de aluminiu Rusal, deși Deripaska a fost sancționat de Departamentul de Stat de la Washington în 2018, cetățenilor americani fiindu-le interzise orice relații comerciale cu acesta.

McGonigal, care a investigat oligarhii ruși pe vremea când lucra la FBI, este suspectat că a încercat în 2019 să obțină anularea sancțiunilor împotriva lui Deripaska, iar apoi că a efectuat, în 2021, investigații asupra unuia dintre rivalii săi.

Potrivit actului de acuzare, acesta a fost plătit prin intermediul unor societăți fantomă și a făcut afaceri printr-un intermediar. Acuzat de încălcarea sancțiunilor și spălare de bani, el riscă 20 de ani de închisoare.

Fostul șef al FBI s-a întâlnit la Londra cu oligarhul rus

Potrivit documentelor depuse de procurori în instanță, McGonigal s-a deplasat la Londra pentru a se întâlni cu oligarhul rus și alte persoane la locuința acestuia din capitala Marii Britanii. Acestea nu precizează însă când au avut loc întâlnirile.

În perioada în care a fost șef al biroului din New York McGonigal a condus un departament cu 150 de agenți FBI ai căror sarcină era să urmărească agenți străini și să îi recruteze pentru a lucra în interesul SUA.

Din această funcție el a avut informații detaliate cu privire la lumea spionajului și măsurile de supraveghere din marile capitale ale lumii, lucru care face întâlnirea de la Londra cu atât mai de neînțeles.

Mai multe surse din comunitatea de informații a SUA au declarat pentru Insider că întâlnirea a provocat consternare când a fost descoperită, agenții de la FBI și CIA neputând înțelege cum un oficial de un asemenea rang a putut fi atât de imprudent.

Una dintre surse a declarat că o astfel de întâlnire atrage atenția și că ea sugerează o relație de durată care nu se întâmplă de pe o zi pe alta. Sursele au refuzat însă să precizeze dacă ea a avut loc înainte sau după ce McGonigal s-a pensionat de la FBI în septembrie 2018.

Cine este Oleg Deripaska

Cu o avere estimată de Forbes anul trecut la 3,2 miliarde de dolari, Deripaska este unul dintre cei mai bogați 20 de oameni din Rusia. Cu ani în urmă el a fost chiar cel mai bogat om din Rusia însă a pierdut o parte importantă a averii în timpul crizei economice din 2007-2008.

Rusal, cea mai importantă companie a acestuia, a fost una dintre marile companii ruse afectate de sancțiunile impuse de Occident ca urmare a invadării Ucrainei.

El a fost sancționat de Statele Unite în 2018 din motive legate de anexarea ilegală a Crimeii cu 4 ani înainte și este unul dintre cei 7 oligarhi ruși sancționați în luna martie a anului trecut de către guvernul britanic din cauza invaziei din Ucraina.

În luna octombrie omul de afaceri britanic Graham Bonham-Carter a fost arestat în Regatul Unit după ce SUA l-au acuzat de conspirație pentru încălcarea sancțiunilor impuse lui Deripaska. Carter este acuzat de asemenea de fraudă electronică pentru finanțarea proprietăților din SUA achiziționate de Deripaska și eforturile de a expatria opere de artă ale oligarhului în Statele Unite.

Alături de Mihail Fridman, un alt oligarh rus ce locuiește la Londra, Deripaska a lansat un apel la pace pe 27 februarie 2022, la doar 3 zile după declanșarea invaziei rusești. El a lansat apeluri similare apoi în martie și iunie.

„Oare este în interesul Rusiei să distrugă Ucraina? Bineînţeles că nu, aceasta ar fi o eroare colosală”, a spus el într-o conferință de presă susţinută la Moscova pe 28 iunie.

Deripaska a repetat de mai multe ori expresia „eroare colosală” şi a vorbit despre „război” în Ucraina, termen interzis în Rusia, unde autorităţile au impus utilizarea termenului de „operaţiune militară specială”.

Urmărește ultimele evoluții din a 359-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.