Un fost înalt oficial al FBI a fost arestat sâmbătă în Statele Unite în legătură cu afacerile sale tulburi cu cetățeni străini, inclusiv cu oligarhul rus Oleg Deripaska, a anunțat luni Departamentul de Justiție, potrivit AFP.

Oleg Deripaska alaturi de Vladimir Putin intr-o vizita de lucru din 2014Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

Charles McGonigal, în vârstă de 54 de ani, a condus unitatea de contrainformații din cadrul biroului FBI din New York înainte de a se pensiona în 2018, potrivit unui comunicat al departamentului.

El a fost arestat în acest weekend la New York și este urmărit penal în două cazuri separate.

Justiția federală din New York îl acuză că a lucrat pentru fondatorul gigantului de aluminiu Rusal, deși acesta din urmă este vizat din 2018 de sancțiuni americane care îi interzic orice relații comerciale cu americanii.

Charles McGonigal, care a investigat oligarhii ruși pe vremea când lucra la FBI, este suspectat că a încercat în 2019 - fără succes - să obțină anularea sancțiunilor împotriva lui Deripaska, iar apoi că a efectuat, în 2021, investigații asupra unuia dintre rivalii săi.

Potrivit actului de acuzare, acesta a fost plătit prin intermediul unor societăți fantomă și a făcut afaceri printr-un intermediar.

Acuzat de încălcarea sancțiunilor și spălare de bani, el riscă 20 de ani de închisoare.

McGonigal urmează să se prezinte luni în fața unui judecător împreună cu un presupus complice, un fost diplomat rus.

În plus, Charles McGonigal se confruntă cu acuzații federale la Washington pentru că a ascuns plăți făcute în legătură cu activitățile sale în Europa de Est, pe când era încă la FBI.

Potrivit actului de acuzare, el a primit 225.000 de dolari în numerar de la un fost ofițer de informații albanez, naturalizat american, pe care l-a însoțit în călătorii de afaceri în Albania și Kosovo.

A avut o relație cu prim-ministrul din Kosovo, pe care nu a făcut-o niciodată publică, încălcându-și astfel obligațiile.