Gigantul rusesc al aluminiului Rusal a anunțat vineri că a fost afectat de sancțiunile internaționale, care au dus la o scădere a cererii din Rusia, raportând o scădere bruscă a profitului net din primul semestru, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Profitul net a scăzut cu 16,7% în prima jumătate a anului, la 1,68 miliarde de dolari, potrivit cifrelor publicate vineri într-un comunicat.

Fondat de oligarhul Oleg Deripaska, grupul a declarat că „tensiunile geopolitice în creștere din februarie 2022 au crescut semnificativ volatilitatea pe piețele de mărfuri și valute".

Aceste tensiuni provocate de ofensiva rusă în Ucraina începând cu 24 februarie și sancțiunile internaționale ulterioare împotriva Moscovei „au afectat negativ activitățile companiilor rusești din diverse sectoare ale economiei, ceea ce a dus la o scădere a cererii de aluminiu în Rusia", potrivit comunicatului.

În plus, interzicerea de către Australia a exportului de alumină, din care se extrage aluminiul, și suspendarea producției la rafinăria de alumină din Nikalaev, Ucraina, „au avut un impact negativ asupra livrărilor de materii prime pentru producția de aluminiu și au provocat o creștere a cheltuielilor", a transmis sursa citată.

Grupul rus „este obligat să își reorganizeze lanțul de aprovizionare", se arată în comunicat.

La rândul lor, „proiectele de investiții și programele de modernizare a unităților de producție ar putea fi amânate din cauza dificultăților de livrare a echipamentelor", adaugă acesta.

Oligarhul rus Oleg Deripaska a făcut, la sfârșitul lunii iunie, la Moscova, declarații de o virulență rară pentru un reprezentant al elitei ruse, calificând drept „o eroare colosală" războiul lansat de Rusia în Ucraina.

Un număr mare de actori economici ruși se confruntă cu probleme serioase în ceea ce privește aprovizionarea cu echipamente și piese de schimb, a căror vânzare către Rusia a fost interzisă.

De asemenea, se chinuie să importe sau să exporte, deoarece lanțurile logistice și financiare internaționale au fost parțial paralizate de măsurile de ripostă impuse de Europa și SUA.

--------------