Un prim grup de peste 600 de soldați ucraineni a finalizat antrenamentul american, inclusiv manevre la scară largă care ar putea ajuta Ucraina în viitoarele sale operațiuni împotriva Rusiei, a anunțat vineri Pentagonul, citat de AFP.

Vehicul de lupta BradleyFoto: Operation 2022 / Alamy / Profimedia Images

„Săptămâna aceasta, primul batalion ucrainean a finalizat antrenamentul cu arme combinate pe Bradley M2 la o bază americană din Germania, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, într-un comunicat.

Statele Unite au acceptat să furnizeze Ucrainei peste 100 de vehicule Bradley - vehicule blindate de infanterie înarmate cu tunuri de 25 de mm, precum și cu un lansator de rachete antitanc – în vederea lansării unei contraofensive ucrainene împotriva trupelor rusești în următoarele luni.

„Aproximativ 635 de ucraineni au finalizat antrenamentul de cinci săptămâni, care a inclus sarcini de bază ale soldaților, cum ar fi tirul, dar și pregătire medicală”, a declarat Ryder.

Un batalion mecanizat și un batalion de artilerie au început antrenamentele în urmă cu două săptămâni, iar alte două batalioane sunt așteptate să înceapă antrenamentele săptămâna viitoare.

SUA, care a instruit deja soldații ucraineni în utilizarea diferitelor arme promise Kievului, a anunțat extinderea programului său de instruire la sfârșitul anului trecut.

Acest tip de pregătire a avut loc în Ucraina înainte ca Rusia să invadeze țara în februarie 2022.

Urmărește ultimele evoluții din a 359-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.