Serviciile secrete ucrainene au avertizat că Rusia se pregăteşte să desfăşoare ''exerciţii de amploare ale forţelor nucleare strategice'' cu scop de ''şantaj'' în ajunul vizitei preşedintelui american, Joe Biden, în Polonia, relatează EFE, potrivit Agerpres. La rândul său, Rusia a acuzat Ucraina că plănuiește să însceneze un incident nuclear pe teritoriul său pentru a arunca vina asupra Moscovei înaintea unei reuniuni importante a ONU, dar nu a furnizat dovezi pentru a susține această teză, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Kirilo BudanovFoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Duminică, Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina a anunţat confirmarea faptului că Moscova pregăteşte componente ale forţelor sale nucleare pentru manevre care implică lansarea de rachete balistice şi de croazieră.

În pregătirea acestor exerciţii, a fost testată funcţionarea sistemului centralizat de control de luptă al forţelor armate ruse şi, ca parte a testului, forţele nucleare au fost plasate la cel mai înalt nivel de alarmă de luptă, a precizat GUR în comunicatul său.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, decizia de a efectua aceste manevre face parte dintr-o tentativă de a ''împiedica'' deplasarea în Europa a lui Biden, care va ateriza luni la Varşovia, într-o deplasare care coincide cu împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Strategia Moscovei este de a folosi "şantajul nuclear direct" pentru a "slăbi sprijinul internaţional pentru Ucraina", au concluzionat ele.

Avertismentul GUR vine la câteva zile după ce raportul anual al Ministerului Apărării din Norvegia a evocat posibilitatea ca Rusia să fi transferat o parte din capacităţile sale nucleare către navele şi submarinele din flota sa nordică.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a afirmat într-un comunicat că substanțe radioactive au fost transportate în Ucraina dintr-o țară europeană, iar Kievul pregătește o "provocare" de amploare. "Scopul provocării este de a acuză armata rusă că ar fi efectuat lovituri nediscriminatorii asupra unor instalații radioactive periculoase din Ucraina, ceea ce ar fi dus la scurgeri de substanțe radioactive și la contaminarea zonei", a declarat aceasta.

De la începutul invaziei sale în Ucraina, în urmă cu aproape un an, Rusia a acuzat în repetate rânduri Kievul că plănuieşte operaţiuni sub "steag fals" cu arme neconvenţionale, folosind materiale biologice sau radioactive. Niciun astfel de atac nu s-a materializat, precizează Reuters.

Ucraina şi aliaţii săi au respins astfel de acuzaţii ca fiind încercări cinice de a răspândi dezinformare şi a acuzat Moscova că planifică ea însăşi incidente în încercarea de a da vina pe Ucraina.