Televiziunea de stat Rossiya 24 a lansat un cronometru cu o numărătoare inversă până la discursul pe care președintele Vladimir Putin urmează să îl susțină în fața parlamentului rus marți, relatează The Guardian.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Agenția TASS a anunțat în luna decembrie că liderul de la Kremlin nu își va susține până la încheierea anului anterior discursul său anual în fața legiuitorilor ruși, echivalentul din Rusia al discursului președintelui SUA despre „Starea Națiunii”, și că acesta va fi amânat probabil pentru începutul lui 2023.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmase că programarea discursului se va adapta la programul lui Putin, pe care l-a descris ca fiind „foarte dinamic, deoarece situația este dinamică”.

Informația publicată de cei de la TASS a venit după ce Kremlinul confirmase cu câteva zile înainte că Putin nu își va ține nici faimoasa conferință de presă maraton anuală, o premieră pentru ultimii 10 ani.

La conferinţa de presă din 2022 Putin a vorbit cu presa mai mult de patru ore, declarând atunci că vrea să evite conflictul cu Ucraina și cu Occidentul, dar cerând garanții pentru securitatea Rusiei.

Jurnalista Valerie Hopkins, unul dintre corespondenții cotidianului The New York Times pentru războiul din Ucraina, notează acum că mai mulți analiști sunt de părere că vizita președintelui american Joe Biden la Kiev ridică mizele pentru discursul lui Putin și că propagandiștii de la Kremlin ar putea aduce modificări de ultim moment acestuia.

În luna noiembrie Dmitri Peskov afirmase că se lucrează de „mult timp” la text. În ceea ce privește însă anularea conferinței de presă anuale el nu a oferit nicio explicație pentru măsură, rezumându-se la a afirma că „sperăm că preşedintele va găsi în continuare o oportunitate de a discuta cu jurnaliştii”.

„Face acest lucru în mod regulat, inclusiv în timpul călătoriilor în străinătate”, a dat asigurări acesta.

Putin a acuzat Occidentul că a mințit Rusia

Președintele rus și-a ținut însă discursul anual cu ocazia Anului nou, acesta fiind însă radical diferit față de cel din anii anteriori.

Într-un mesaj de nouă minute, cel mai lung discurs de Anul Nou din cele două decenii de când se află la putere, Putin a acuzat Occidentul că a mințit Rusia și că a provocat Moscova să lanseze „operațiunea militară specială" în Ucraina.

„Timp de ani de zile, elitele occidentale ne-au asigurat în mod ipocrit de intențiile lor pașnice", a spus el într-un discurs filmat în fața personalului militar rus la sediul central al districtului militar de sud al Rusiei.

„Occidentul a mințit în legătură cu pacea. Se pregătea pentru agresiune... iar acum se folosește cu cinism de Ucraina și de poporul său pentru a slăbi și diviza Rusia. Nu am permis niciodată acest lucru și nu vom permite nimănui să ne facă acest lucru”, a mai spus acesta.

De regulă mesajul său de Anul Nou era dedicat în cea mai mare parte urărilor de bine pentru anul care urmează.

Urmărește ultimele evoluții din a 362-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.