Vladimir Putin a declarat sâmbătă că țara sa nu va ceda niciodată în fața încercărilor Occidentului de a folosi Ucraina ca instrument pentru a distruge Rusia, transmite Reuters.

Vladimir Putin in timpul unui discursFoto: Alexandr Demyanchuk / AFP / Profimedia Images

Într-un mesaj video de Anul Nou difuzat de televiziunea de stat, Putin a pretins că Rusia luptă în Ucraina pentru a-și proteja „patria" și pentru a asigura „independența adevărată" a poporului său.

Într-un mesaj de nouă minute - cel mai lung discurs de Anul Nou din cele două decenii de când se află la putere - Putin a acuzat Occidentul că a mințit Rusia și că a provocat Moscova să lanseze „operațiunea militară specială" în Ucraina.

„Timp de ani de zile, elitele occidentale ne-au asigurat în mod ipocrit de intențiile lor pașnice", a spus el într-un discurs filmat în fața personalului militar rus la sediul central al districtului militar de sud al Rusiei.

Vladimir Putin, mesaj de Anul Nou mult diferit de cele din ultimele două decenii

„De fapt, în toate modurile posibile, ele încurajau neonaziștii care au recurs la un terorism deschis împotriva civililor din Donbas", a spus Putin într-un discurs de Anul Nou neobișnuit de combativ, dedicat de obicei urărilor de bine pentru anul care urmează.

„Occidentul a mințit în legătură cu pacea. Se pregătea pentru agresiune... iar acum se folosește cu cinism de Ucraina și de poporul său pentru a slăbi și diviza Rusia", a susținut Putin.

„Nu am permis niciodată acest lucru și nu vom permite nimănui să ne facă acest lucru", a declarat Putin, citat de agențiile de știri rusești de stat.

Anterior, sâmbătă, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, proclamase că victoria în Ucraina este „inevitabilă", în timp ce lăuda eroismul soldaților ruși care luptă pe linia frontului și pe cei care au murit în timpul celor 10 luni de război.

Armata lui Putin a efectuat un nou atac cu rachete asupra Ucrainei în ultima zi a anului, alarme aeriene fiind declanșate în toată țara.