Un militar ucrainean a comparat tancurile germane Leopard 2 cu un Mercedes, în timp ce se antrena cu ele înainte de trimiterea lor pe câmpul de luptă, spunând că speră că acestea vor aduce un progres în război, scrie Reuters.

Tanc german Leopard 2Foto: Cristoph Schmidt / AFP / Profimedia Images

El se numără printre zecile de militari ucraineni pe care Germania îi antrenează pe simulatoare Leopard 2 și apoi pe tancurile propriu-zise pe cel mai mare teren de antrenament militar al său, în Munster, înainte de a le trimite în Ucraina.

Luna trecută, Germania a acceptat să furnizeze tancurile, considerate a fi unele dintre cele mai bune din arsenalul occidental, depășind reticențele legate de trimiterea de armament greu pe care Kievul îl consideră crucial pentru a pune capăt invaziei Rusiei, dar pe care Moscova îl consideră o provocare periculoasă.

„Este crucial să folosim această armă modernă cu înțelepciune, ea va aduce un progres și vom câștiga în cele din urmă”, a declarat militarul urcrainean.

Întrebat despre diferența dintre sistemele occidentale și cele sovietice, el a spus: „Vă puteți imagina că este ca diferența dintre un Mercedes și un Jiguli” - referindu-se la o mașină sovietică vândută sub marca Lada în Occident.

Versiunea de tanc pe care Germania o va trimite, produsă de Krauss-Maffei Wegmann, cântărește peste 60 de tone, are un tun cu țeavă lisă de 120 mm și poate lovi ținte la o distanță de până la 4 km.

Ministrul ucrainean de externe a declarat luna trecută că se așteaptă să primească între 120 și 140 de tancuri occidentale într-un „prim val” de livrări de la o coaliție de 12 țări, inclusiv Leopardul 2 german, cu timpul necesar pentru instruire.

În total, Germania antrenează câteva sute de soldați în diferite aspecte ale războiului, ca parte a unui efort european de instruire a aproximativ 15.000 de soldați ucraineni.

Un alt militar ucrainean, care a fost instruit pe vehiculul de luptă al infanteriei Marder, a declarat că sistemele occidentale nu sunt atât de departe de cele ale vehiculelor de fabricație sovietică pe care ucrainenii le-au folosit până acum.

„Avem experiență cu sisteme de arme similare ... Logica este aceeași, uneori nici măcar nu avem nevoie de interpreți pentru a-i înțelege pe instructori”, a declarat bărbatul de 33 de ani.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, s-a declarat impresionat de trupele ucrainene.

„Să vorbești despre un război este diferit de a privi pe fețele unor oameni care... au venit aici direct de pe linia frontului și care se vor întoarce acolo cu tancurile după ce își vor termina pregătirea”, a declarat el reporterilor.

Soldații lucrează 12 ore pe zi, șase zile pe săptămână.

„Sunt foarte motivați și dornici de cunoaștere ... Ei știu că se vor întoarce pe linia frontului peste cinci săptămâni”, a declarat un locotenent-colonel german care este responsabil cu antrenamentul pe Leopard 2.

Ambii soldați urmează să se întoarcă în Ucraina până la sfârșitul lunii martie.

Întrebat despre modul în care abordează frica, bărbatul de 57 de ani a spus că trupele trebuie să se adapteze la ea.

„Frica? Da, toată lumea se teme. Dar este esențial cum îți gestionezi frica - și cum să lupți în ciuda ei”, a spus el, citat de Reuters.

Pe același subiect:

___