Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat pentru CNN că se aștepta ca mai multe țări să ofere tancuri de luptă pentru Ucraina, după ce Germania a promis tancuri Leopard 2 la sfârșitul lunii ianuarie.

Boris Pistorius într-un tanc german Leopard 2 A6Foto: Ann-Marie Utz / AFP / Profimedia

"Nu am fost chiar frustrat; am fost puțin dezamăgit, aș spune, pentru că vocile pe care le-am auzit înainte (la întâlnirea Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei de la Ramstein) au fost mai puternice. Și, prin urmare, mă așteptam la mai mult după aceea, după decizia noastră", i-a spus Pistorius lui Nic Robertson de la CNN la Conferința de securitate de la München din Germania.

Dar adunând tancurile germane, tancurile americane Abrams și tancurile britanice Challenger din Marea Britanie, vor fi furnizate „multe” pentru a ajuta Ucraina în luptele sale împotriva Rusiei.

„Avem un număr mare, dar încă lucrăm pentru a trimite mai mulți (Leoparzi)”, a spus el.

Germania se așteaptă să livreze tancurile Leopard 2A6 în ultima săptămână din martie, a confirmat Pistorius, cu „o livrare sustenabilă a tancurilor în luna următoare”.

El a adăugat că industriile germane și poloneze de apărare vor lucra împreună pentru a produce muniție și piese de schimb pentru tancuri, precum și mecanisme de reparații.

Pistorius a spus că unitatea la care a fost martor la Conferința de Securitate de la München îi dă speranță în situația actuală.

„Ceea ce văd este o unitate foarte, foarte puternică, angajamentul foarte puternic în angajamentul comun pe care îl dorim și vom sprijini Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Și acest lucru este foarte important, un semnal foarte important pentru poporul ucrainean, care duce într-adevăr o luptă foarte, foarte admirabilă împotriva agresiunii ruse”, a spus el lui Robertson.

Între 120 și 140 de tancuri occidentale într-un „primul val”

Primul tanc Leopard 2, de fabricație germană, a fost trimis deja în Ucraina de către Canada.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat la începutul lunii că țara sa va primi între 120 și 140 de tancuri occidentale într-un „primul val” de livrări de la o coaliție de 12 țări.

Cancelarul german Olaf Scholz spunea că Germania și partenerii săi europeni plănuiesc să trimită „rapid” două batalioane de tancuri Leopard 2 în Ucraina – sugerând aproximativ 80 de vehicule, adăugând că Germania va furniza o companie de 14 tancuri Leopard 2 A6 „ca prim pas.”

Pe lângă tancurile Leopard 2A6 Ucraina va primi „cel puțin 100 de tancuri Leopard 1 A5 (...) în următoarele câteva luni”, au spus miniștrii apărării din Germania, Olanda și Danemarca.

Marea Britanie a declarat, la rândul său, că va trimite 14 dintre principalele sale tancuri de luptă împreună cu sprijin suplimentar de artilerie în Ucraina.

Președintele american Joe Biden a anunțat în data de 25 ianuarie că administrația sa va trimite Ucrainei 31 de tancuri Abrams, anunțul său venind la scurt timp după ce cancelarul Olaf Scholz a declarat că Berlinul va furniza forțelor armate ale Kievului tancuri Leopard 2 de fabricație germană.

Urmărește ultimele evoluții din a 361-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.