MIVD, serviciul de informații militare al Olandei, a acuzat luni Rusia că a încercat să culeagă informații pentru a sabota infrastructură critică din partea olandeză a Mării Nordului, relatează Reuters.

Generalul Jan Swillens (stanga)Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

General-maiorul Jan Swillens, directorul general al serviciului olandez de informații militare, a afirmat luni în cadrul unei conferințe de presă că o navă rusească a fost depistată în preajma unui parc eolian offshore din Marea Nordului în timp ce încerca să cartografieze infrastructura energetică de aici.

El a precizat că nava rusească a fost escortată în afara Mării Nordului de către marina și garda de coastă olandeză înainte ca orice tentative de sabotaj să aibă succes.

„Am văzut în ultimele luni cum actori din Rusia au încercat să descopere cum funcționează sistemul energetic din Marea Nordului. Este pentru prima oară când am observat acest lucru”, a subliniat Swillens.

„Rusia cartografiază acum cum funcționează parcurile noaste eoliene din Marea Nordului. Ei sunt foarte interesați cu privire la cum ar putea sabota infrastructura energetică”, a adăugat generalul olandez.

Serviciile de informații ale Olandei aduc Rusiei acuzații fără precedent

Comentariile sale vin în contextul în care MIVD și AIVD, serviciul de informații interne al Olandei, au publicat luni un raport în care afirmă că infrastructura offshore critică precum cablurile de internet, gazoductele și parcurile eoliene au devenit ținte pentru activitățile de sabotaj ale Rusiei.

„Rusia cartografiază în secret această infrastructură și realizează activități care indică pregătiri pentru sabotaj și perturbare”, afirmă raportul redactat de cele două agenții de informații.

Acestea spun de asemenea că nu pot exclude nici posibilitatea unor amenințări din partea Rusiei la adresa sistemului energetic și a celui de furnizare a apei potabile din Olanda.

Guvernul olandez a anunțat sâmbătă că va expulza mai mulți diplomați ruși, acuzând Moscova că aduce încontinuu spioni în țară sub pretextul unor misiuni diplomatice.

De asemenea, acesta a ordonat Rusiei să își închidă misiunea comercială din Amsterdam și a anunțat că va închide consulatul olandez din Sankt Petersburg.

În decembrie executivul olandez a anunțat un ajutor de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023, însă la mijlocul acestei luni a precizat că el nu va include tancuri Leopard 2, cum spera inițial.

Urmărește ultimele evoluții din a 362-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.