Serviciul de Informații Externe al Rusiei a declarat luni că forțele armate ale Moscovei au distrus majoritatea echipamentelor militare primite de Ucraina din partea țărilor membre ale NATO, invocând și distrugerea unor vehicule de luptă care nici nu au ajuns încă la Kiev.

Serghei Nariskin alaturi de ministrul apararii Serghei SoiguFoto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

„Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse are informații că în perioada agresiunii împotriva Rusiei din decembrie 2021, țările NATO au predat Forțelor Armate ale Ucrainei 1.170 de sisteme de apărare aeriană, 440 de tancuri, 1.510 de vehicule de luptă a infanteriei, 655 de sisteme de artilerie”, afirmă SIE rus într-un comunicat remis presei luni și citat de TASS.

„În plus, regimul de la Kiev a primit de la statele NATO 9.800 de rachete pentru sisteme de lansare multiplă de rachete, 609.000 de focoase antitanc și 1.206.000 de obuze. Majoritatea echipamentelor militare furnizate de Occident au fost distruse de trupele ruse”, a mai declarat Serviciul de Informații Externe de la Moscova.

Făcând abstracție de natura vădit propagandistică a „anunțului”, nu este clar în ce mod au ajuns autoritățile ruse la acest bilanț, ținând cont că Polonia, cea care a furnizat Ucrainei tancuri de fabricație sovietică recondiționate, a livrat Kievului în jur de doar 260 de astfel de vehicule de luptă.

Alte state din fostul bloc sovietic au livrat la rândul lor tancuri Ucrainei, dar numărul lor rămâne redus și insuficient pentru ca bilanțul total să se apropie de cel anunțat de SIE al Rusiei. Același lucru este valabil și pentru numărul de blindate sau sisteme de artilerie prezentat de serviciul de informații de la Moscova.

În ceea ce privește tancurile de fabricație occidentală, vasta majoritate a celor promise Ucrainei nu au ajuns încă la Kiev.

Anunțuri bizare făcute de oficiali ruși

Ministerul rus al Apărării a fost ironizat în mod repetat pe rețelele de socializare după ce a anunțat că a distrus mai multe echipamente decât ar dispune în mod real forțele armate ale Ucrainei.

Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe rusesc, a fost la rândul său ținta ironiilor după ce a făcut mai multe declarații îndoielnice după declanșarea „operațiunii militare speciale” anul trecut.

De exemplu, la sfârșitul lunii aprilie a anului trecut Narîșkin anunța că Statele Unite și Polonia, două dintre statele care au acordat cel mai consistent sprijin militar Kievului, plănuiesc să divizeze Ucraina.

Narîșkin a citat „rapoarte de informații încă nepublicate” despre care afirmă că arată că Washingtonul și Varșovia plănuiesc să restaureze controlul Poloniei asupra vestului Ucrainei.

„Potrivit informațiilor primite de SVR, Washingtonul și Varșovia lucrează la planuri de a stabili controlul politic și militar strâns al Poloniei asupra posesiunilor sale istorice din Ucraina”, a afirmat acesta într-un comunicat remis presei de agenția pe care o conduce.

Anunțul făcut luni de SIE rus coincide cu vizita președintelui american Joe Biden la Kiev însă bilanțul a fost prezentat înaintea confirmării oficiale a prezenței liderului de la Casa Albă în capitala ucraineană.

Urmărește ultimele evoluții din a 362-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.