Însărcinatul cu afaceri al ambasadei Poloniei la Moscova a fost convocat marţi la Ministerul rus al Afacerilor Externe, după ce autorităţile poloneze au confiscat sâmbătă clădirea liceului rus din Varşovia, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

MAE rus: Purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova și ministrul Serghei LavrovFoto: Alexander Shcherbak / Sputnik / Profimedia

Potrivit unor imagini video difuzate de agenţia rusă RIA Novosti, şeful misiunii diplomatice poloneze a sosit în cursul după-amiezii la MAE rus, la câteva ore după ce ambasada Rusiei la Varşovia a remis către MAE polonez o notă de protest faţă de confiscarea acelui edificiu, considerată de Rusia un act ilegal.

„Pasul făcut de Varşovia, care iese din cadrul unei relaţii interstatale civilizate, este atât de obraznic încât nu poate rămâne fără o reacţie corespunzătoare pentru autorităţile şi interesele Poloniei în Rusia. Acest lucru trebuie să-l înţeleagă iniţiatorii unor aventuri atât de provocatoare”, a transmis sâmbătă Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Moscova: „Rusofobia a invadat creierul polonezilor”

Moscova consideră confiscarea acelei clădiri drept „o nouă acţiune ostilă” din partea Poloniei şi o „încălcare flagrantă a Convenţiei de la Viena” privind relaţiile diplomatice, precum şi „un atentat împotriva proprietăţilor diplomatice ruse în Polonia”.

„Privind comportamentul autorităţilor poloneze, nimic bun nu se profilează în relaţiile noastre bilaterale”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a deplâns „rusofobia ce a invadat creierul” polonezilor. „Toate acestea nu pot rămâne fără consecinţe”, a mai avertizat acesta.

Varșovia: „Ambasada rusă a ocupat ilegal clădirea ani la rând”

De partea sa, Ministerul polonez de Externe a transmis că această confiscare survine „în baza unei hotărâri judiciare care conferă statului polonez proprietatea asupra acestei clădiri, pe care ambasada rusă a ocupat-o ilegal ani la rând”. MAE polonez mai afirmă că respectiva clădire nu avea statut diplomatic, aşadar ea nu intră sub incidenţa Convenţiei de la Viena.

Clădirea a aparţinut tenorului polonez Jan Kiepura, apoi a fost naţionalizată în anul 1945 şi transferată în 1953 de către comunişti statului sovietic. Şcoala care îşi avea sediul acolo era destinată copiilor angajaţilor ambasadei ruse.

Polonia a confiscat o clădire a ambasadei ruse la Varşovia (Foto: Jaap Arriens / AFP / Profimedia)

Această nouă dispută confirmă deteriorarea accelerată a relaţiilor bilaterale între Varşovia şi Moscova, în timp ce Polonia se remarcă printre cei mai activi susţinători politici şi militari ai Ucrainei în războiul pornit contra acesteia din urmă de Rusia. În aprilie 2022, o altă clădire diplomatică rusă ce făcea obiectul unui litigiu între Polonia şi Rusia a fost confiscată de către primăria din Varşovia, care a oferit-o Ucrainei.

Citește și:

___