„Jumătate de Europă” așteaptă să reia relațiile pe care le-a avut cu Rusia înainte de declanșarea războiului din Ucraina, a acuzat marți vicepremierul polonez Piotr Glinski într-un amplu interviu acordat ziarului Kurier Lubelski.

Piotr Glinski la o conferinta de presaFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

„Din păcate, amenințarea unei reveniri la aceste relații încă există”, a spus Glinski, acuzând că astfel de legături sunt „sistemice” și „automate”.

„Până la urmă, jumătate din Europa este așa, așteaptă”, a subliniat el în timpul interviului în care a lansat multiple acuzații împotriva opoziției de la Varșovia în contextul în care în Polonia vor avea loc alegeri legislative în luna noiembrie.

„Există grupuri foarte puternice în Europa care tânjesc după ceea ce tocmai s-a încheiat. Ei vor, ca să citez un clasic, 'să păstreze [lucrurile] așa cum erau'. Funcționarea lor se baza pe interesele cu Rusia”, a mai spus el.

„Trebuie să fie foarte clar că aceste grupuri de interese sunt co-responsabile pentru acest război. Pentru crime de război, pentru crimă și trafic de copii. Ei sunt responsabili pentru asta. Cel mai important interes al Poloniei este apărarea rațiunii noastre de stat, care este amenințată de conceptul despre care vorbim, adică de apropierea germano-rusă”, a mai acuzat vicepremierul polonez.

Glinski a spus de asemenea că proiectul Nord Stream „nu a fost construit întâmplător în pofida oricăror nenorociri, într-o atmosferă complet ipocrită”.

Polonia vrea despăgubiri de la Germania și Rusia

Comentariile sale vin în contextul în care un alt membru al guvernului de la Varșovia, Marcin Przydacz, a declarat într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Financial Times că Polonia nu exclude posibilitatea de a solicita Rusiei despăgubiri pentru distrugerile și crimele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dacă astfel de reparații vor fi obținute din partea Germaniei.

„Credem că putem începe un dialog cu Berlinul dar cu Putin există această civilizație diferită”, a explicat el.

Oficialul polonez a precizat însă că „odată ce vom avea succes cu Germania, următorul pas ar putea fi lansarea unei asemenea discuții cu celălalt opresor”.

La începutul acestui an guvernul condus de Olaf Scholz a respins în mod oficial pretențiile părții poloneze, afirmând că problema a fost rezolvată în anii 1950 cu guvernul comunist al Poloniei.

În luna septembrie a anului trecut guvernul polonez solicitase Germaniei să îi plătească despăgubiri în valoare de 1.300 de miliarde de euro pentru pierderile din timpul războiului care a devastat țara, după ce a vehiculat ideea în public în mod repetat.

Urmărește ultimele evoluții din a 433-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.