Cinci persoane au fost rănite în urma unui atac cu sabie care a avut loc marți în estul Londrei. Un băiat de 14 ani a murit la spital, a anunțat ulterior poliția, care a precizat că incidentul nu pare să fie unul terorist, scriu BBC și The Guardian.

Atac cu sabie la LondraFoto: BBC

16:30Polițiștii au precizat că vârsta băiatului ucis este de 14 ani.

15:10Poliția metropolitană a declarat că, potrivit primelor informații, incidentul nu pare să fi fost „atac cu țintă precisă”.

Oamenii legii au cerut însă „răbdare”, într-un moment în care ancheta poliției abia a început.

14:55Poliția metropolitană a anunțat că un băiat de 13 ani rănit în atacul din Hainault a murit după ce a ajuns la spital.

Un oficial al poliției a subliniat că evenimentul este unul „îngrozitor” și că poliția încearcă să stabilească „toate faptele cu prioritate”. El a calificat incidentul drept unul „grav”.

El a confirmat arestarea unui bărbat în vârstă de 36 de ani și a adăugat că în urma incidentului nu mai există niciun alt suspect.

Bărbatul a fost imobilizat la locul faptei cu un dispozitiv cu electroșocuri și arestat la 20 de minute după primul apel către poliție, la scurt timp după ora locală 07:00.

Cei doi ofițeri de poliție răniți în atac se află la spital cu „răni prin înjunghiere” și au „răni semnificative”, a mai declarat oficialul de la poliția metropolitană, dar viața lor nu este pusă în pericol.

El a precizat că doi trecători răniți de asemenea în atac rămân în spital, dar nici viața acestora nu este în pericol.

Atac la primele ore ale dimineții

Potrivit primelor informații, poliția a fost chemată să intervină după ce martorii oculari din Hainault, estul Londrei, au anunțat că o mașină a intrat într-o casă din zonă, la primele ore ale dimineții.

Ulterior, un suspect a atacat trecătorii și polițiștii cu ceea ce părea a fi o sabie ninja.

Cinci persoane au fost rănite și transportate la spital, inclusiv doi polițiști, scrie BBC. Starea lor de sănătate nu este deocamdată cunoscută.

Printre cei transportați la spital se află și un adolescent, scrie The Guardian.

Suspectul, un bărbat de 36 de ani, a fost între timp arestat, iar poliția a anunțat deja că incidentul nu pare a fi unul terorist.

Autoritățile investighează acum dacă suspectul avea probleme psihice și au precizat presei că, în acest stadiu incipient, aceasta este o linie de anchetă cheie în ceea ce privește orice motiv al atacului.

O sabie de samurai

Un martor al incidentului a declarat că a auzit țipete înainte de a vedea un bărbat îmbrăcat în galben sărind peste niște garduri în jurul orei 7 dimineața.

„Am auzit strigăte, am auzit țipete - m-am gândit «cine ar putea țipa la ora asta dimineața?». Țipetele sunau ca și cum ar fi fost ale poliției - știți când îi ordonă cuiva să se oprească sau să se pună în genunchi sau ceva de genul acesta - așa era. Era ceva de genul „oprește-te unde ești, pune aia jos, pune aia jos” - genul ăsta de lucruri.

„M-am uitat pe fereastra din spate, pentru că zgomotul venea din spate, am văzut un tip îmbrăcat în galben sărind peste niște garduri... apoi a coborât pe o alee ca și cum s-ar fi întors din nou pe stradă.

„Am văzut un polițist și o polițistă - polițiști normali - care l-au urmărit și îi strigau să o lase mai moale”, a relatat martorul.

Un alt martor a explicat pentru BBC că suspectul era înarmat cu o sabie de samurai.

„Practic, avea o sabie mare de samurai. Era o sabie uriașă. Am văzut totul de la fereastra dormitorului meu și apoi, când a intrat pe alee, la câteva uși mai jos, am fugit afară și poliția l-a electrocutat”, a povestit acesta.

„E groaznic când oamenii se duc la școală, la serviciu. Este ultimul lucru pe care ai vrea să-l auzi, cineva care aleargă prin oraș cu o sabie de samurai”, a mai spus localnicul

Premierul Rishi Sunak, „șocat” de incident

Premierul Rishi Sunak s-a declarat „șocat” de atacul din Hainault și a declarat că „o astfel de violență nu are ce căuta pe străzile noastre”.

„Sunt absolut devastat de știrile din Hainault din această dimineață. Aș dori să mulțumesc serviciilor de urgență pentru răspunsul lor continuu și să aduc un omagiu curajului extraordinar de care a dat dovadă poliția la fața locului”, a spus șeful guvernului.

Primarul Londrei Sadiq Khan a anunțat și el că este devastat de informațiile sosite din Hainault și a salutat curajul polițiștilor care au intervenit.

„Ofițerii de poliție și serviciile de urgență au arătat ce este mai bun în orașul nostru - alergând spre pericol pentru a-i proteja pe alții și le mulțumesc din toată inima”, a spus el.

Numeroase atacuri cu cuțit în Londra

Statisticile poliției metropolitane arată că atacurile cu cuțitul au crescut de la an la an în Londra, dar nu au revenit încă la nivelurile înregistrate înainte de pandemia Covid-19.

Se estimează că în cele 12 luni până în decembrie 2023 au fost înregistrate 14.577 de astfel de infracțiuni, arată datele Ministerului de Interne.

Numărul acestor infracțiuni este în creștere cu 20% față de cel înregistrat în cele 12 luni anterioare - 12.119, dar sub cel înregistrat din martie 2019 până în martie 2020.- 14.680 de incidente.