O adolescentă iraniană arestată în timpul manifestațiilor antiguvernamentale din 2022 a fost agresată sexual și ucisă de trei bărbați care lucrau pentru forțele de securitate iraniene, potrivit unui document care a intrat în posesia BBC. Regimul de la Teheran a susținut că tânăra s-a sinucis, o versiune respinsă vehement de familia fetei.

Nika Shakarami a devenit un simbol al revoltei din IranFoto: Allison Bailey/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nika Shakarami, o tânără de 17 ani, a dispărut în toamna lui 2022, în timpul amplelor manifestații împotriva regimului de la Teheran.

Protestele fuseseră declanșate de moartea în arest a unei alte tinere, de 22 de ani, Mahsa Amini, arestată de poliția moralității pentru că nu purta hijab-ul în mod corespunzător.

Manifestațiile cereau drepturi civile, democratice și chiar înlăturarea regimului de la Teheran și a liderului suprem, Ayatollahul Ali Khamenei.

Familia lui Nika Shakarami a găsit-o pe fată moartă, la morgă, la mai bine de o săptămână după ce a dispărut de la un protest. Însă autoritățile iraniene au negat că moartea ei ar avea legătură cu demonstrația și, după ce au efectuat propria anchetă, au declarat că aceasta s-a sinucis.

Cu puțin timp înainte de a dispărea, Nika fusese filmată în seara zilei de 20 septembrie în apropierea parcului Laleh din centrul Teheranului, stând pe un tomberon și incendiind un hijab.

Alte persoane din jurul ei scandau „moarte dictatorului” - cu referire la liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

Ceea ce nu putea să știe în acel moment Nika este că era supravegheată, după cum arată clar raportul clasificat obținut de BBC.

Arestată și urcată într-o dubă

Potrivit raportului, forțele de securitate care urmăreau cu atenție protestele au presupus că tânăra ar fi o lideră a protestatarilor și au trimis un ofițer sub acoperire să verifice acest lucru. Apoi au decis să o aresteze.

A fost nevoie de o vânătoare pe străzile orașului, deoarece Nika sesizase că este urmărită și a încercat să scape.

Fără succes însă. Ea a fost arestată și plasată într-o dubiță fără însemnele poliției.

Trei membri ai forțelor de securitate se aflau alături de fată, în spatele dubiței, iar aceștia au ezitat între mai multe destinații, înainte de a pleca spre închisoarea Evin, în urma discuției cu un ofițer.

Din mărturiile celor trei, apărute în raportul consultat de BBC, a reieșit că tânăra a continuat să strige și să protesteze.

Agresată sexual și apoi bătută până la moarte

Au apărut și alte amănunte, înfiorătoare. Potrivit raportului citat de BBC, unul dintre bărbați, Arash Kalhor, a spus că a aprins pentru scurt timp lanterna telefonului și l-a văzut pe colegul său, Sadegh Monjazy, cum „(și-a) băgat mâna în pantalonii ei”.

El a adăugat că după aceea și-au pierdut controlul.

„Am început să lovesc cu picioarele și cu pumnii, dar chiar nu știam dacă îi loveam pe băieții noștri sau pe acuzată”, a spus el.

Sadegh Monjazy a contrazis declarația lui Arash Kalhor, despre care a spus că a fost motivată de gelozia profesională. El a negat că și-a băgat mâna în pantalonii tinerei - dar a spus că nu poate nega faptul că a devenit „excitat” în timp ce stătea pe ea și că i-a atins fesele.

El a spus că acest lucru a provocat-o pe Nika - în ciuda faptului că tânăra avea mâinile legate la spate - să îl zgârie și să îl lovească.

„M-a lovit cu piciorul în față, așa că a trebuit să mă apăr”, a spus el.

Când șoferul a oprit duba și a deschis ușa din spate. el a descoperit corpul fără viață al tinerei. El a spus că a curățat sângele de pe fața și capul ei - „care nu erau într-o stare bună”.

Certificatul de deces, confirmat de raport

În cele din urmă, cei trei oameni din dubă au vorbit cu un superior care le-a spus să lase trupul tinerei pe stradă - unde Nika a și fost găsită ulterior.

„Aveam deja decese în stațiile noastre și nu voiam ca numărul să ajungă la 20”, a declarat un ofițer identificat drept Naeem 16. în cadrul anchetei.

Raportul a concluzionat că o agresiune sexuală a cauzat bătaia din spatele dubei și că loviturile celor trei au provocat moartea Nikăi.

„Au fost folosite trei bastoane și trei aparate cu electroșocuri. Nu este clar care dintre lovituri a fost cea fatală", se arată în raport.

Acest lucru confirmă certificatul de deces al tinerei - obținut de BBC Persian în octombrie 2022 - în care se precizează că aceasta a fost ucisă prin „multiple răni cauzate de lovituri cu un obiect dur”.

Raportul contrazice flagrant versiunea guvernului cu privire la ceea ce i s-a întâmplat tinerei. La aproape o lună de la înmormântarea ei, televiziunea de stat a difuzat rezultatele anchetei oficiale, care a declarat că Nika a sărit în gol de pe o clădire.

Mama tinerei a negat vehement această versiune.

O mustrare scrisă

Niciunul dintre cei trei bărbați implicați nu a fost pedepsit, scrie BBC.

Un posibil motiv ar fi acela că cei trei nu erau angajați oficiali ai statului, ci membri ai unei grupări paramilitare folosite de Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC).

În schimb, Naeem 16, omul de legătură al celor trei și ofițer al IRGC, a primit o mustrare scrisă.

Cel puțin 551 de protestatari au fost uciși în timpul protestelor din 2022, majoritatea prin împușcare, potrivit misiunii de anchetă a ONU.

Protestele s-au diminuat după câteva luni din cauza represiunii sângeroase a forțelor de securitate. A urmat o acalmie în activitatea poliției iraniene a moralității, dar recent, autoritățile însărcinate cu impunerea codului islamic de vestimentație au ieșit din nou pe străzi.