O înregistrare video care a apărut pe rețelele de socializare rusești arată o coloană de fum deasupra Kremlinului, autoritățile ruse afirmând că forțele armate ucrainene au încercat să îl asasineze pe președintele Vladimir Putin într-un atac cu dronă, relatează Reuters.

Atac cu drone deasupra KremlinuluiFoto: Captura video

Ulterior a apărut și o filmare cu momentul în care ceea ce pare a fi o dronă explodează fix deasupra Kremlinului.

Înregistrarea video filmată în timpul nopții a fost distribuită inițial miercuri dimineața pe un grup de Telegram al locuitorilor unui cartier aflat de cealaltă parte a râului Moskva față de Kremlin, fiind ulterior preluată de presa de stat rusă.

Momentul exploziei deasupra Kremlinului

Ulterior pe rețelele de socializare a apărut și o filmare cu momentul loviturii:

„Regimul de la Kiev a încercat să lovească cu vehicule aeriene fără pilot reședința de la Kremlin a președintelui Federației Ruse”, afirmă un comunicat remis presei miercuri după-amiaza de către Kremlin.

„Două vehicule aeriene fără pilot erau îndreptate spre Kremlin”, mai afirmă comunicatul citat de agenția TASS, adăugând că dronele au fost doborâte „ca urmare a acțiunilor în timp util întreprinse de armată și serviciile speciale cu utilizarea sistemelor radar de război”.

Același comunicat mai precizează că „în urma actului terorist, președintele Federației Ruse nu a fost rănit. Programul său de lucru nu s-a schimbat, continuă ca de obicei”. Kremlinul susține de asemenea că în urma presupusului atac ucrainean cu drone nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale.

Rusia amenință că va răzbuna atacul asupra Kremlinului

„Considerăm aceste acțiuni drept un act terorist planificat și un atentat la viața președintelui Federației Ruse, desfășurat în ajunul Zilei Victoriei, parada de 9 mai, la care este planificată și prezența oaspeților străini”, mai afirmă Kremlinul.

Acesta adaugă că Rusia „își rezervă dreptul de a răspunde tentativei de lovitură asupra Kremlinului unde și când consideră de cuviință”.

TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus, afirmă că Putin a lucrat marți de la Sankt Petersburg, unde a avut o întâlnire cu guvernul și mai multe întâlniri de lucru, și că miercuri lucrează la reședința Novo-Ogaryovo de lângă Moscova.

Ucraina nu a răspuns deocamdată în vreun fel acuzațiilor lansate de Kremlin.

Administrația prezidențială a lui Putin a mai precizat în schimb că atacul nu va afecta planurile pentru celebrarea la Moscova a Zilei Victoriei în „Marele Război Patriotic”, denumirea folosită în Rusia pentru al Doilea Război Mondial.

Mai multe regiuni rusești din apropierea graniței cu Ucraina anunțaseră însă anterior anularea paradei tradiționale, invocând îngrijorări legate de securitate.

Urmărește ultimele evoluții din a 434-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.