Kievul a reacționat după ce Kremlinul a acuzat Ucraina că a încercat să îl asasineze pe președintele rus Vladimir Putin cu două drone în primele ore ale dimineții de miercuri.

Mihailo PodoliakFoto: Genya Savilov / AFP / Profimedia Images

Secretarul de presă al președintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, a declarat că Ucraina nu atacă teritoriile altora, relatează publicația independentă Meduza.

„Nu avem informații despre așa-numitele atacuri nocturne asupra Kremlinului. Dar, așa cum a declarat în repetate rânduri președintele Zelenski, Ucraina direcționează toate forțele și mijloacele disponibile pentru a-și elibera propriile teritorii, nu pentru a le ataca pe cele ale altora", a declarat Nikiforov.

El a reacționat și la declarațiile purtătorului de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, care a calificat atacul cu drone asupra Kremlinului drept un „act terorist".

„Un act terorist sunt loviturile asupra caselor din Dnipro și Uman sau atacul cu rachete asupra gării din Kramatorsk și multe alte tragedii. Iar ceea ce s-a întâmplat la Moscova este în mod evident o pregătire pentru 9 mai. O lovitură așteptată din partea adversarilor noștri", a declarat Nikiforov.

Două drone au încercat să atace Kremlinul în noaptea de marți spre miercuri, au anuțat autoritățile ruse, acuzând „regimul de la Kiev" pentru acest lucru.

Un oficial prezidențial ucrainean de rang înalt a declarat miercuri că Kievul nu a avut nimic de-a face cu niciun atac cu drone asupra Kremlinului și că astfel de acțiuni nu au adus nimic pentru Kiev pe câmpul de luptă și nu ar face decât să provoace Rusia să întreprindă acțiuni mai radicale, notează Reuters.

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a declarat pentru Reuters că acuzația că Kievul s-ar afla în spatele atacului și arestarea de către Rusia a presupușilor sabotori ucraineni ar putea indica faptul că Moscova se pregătește pentru un atac „terorist" la scară largă împotriva Ucrainei în zilele următoare.

O înregistrare video care a apărut pe rețelele de socializare rusești arată o coloană de fum deasupra Kremlinului, autoritățile ruse afirmând că forțele armate ucrainene au încercat să îl asasineze pe președintele Vladimir Putin într-un atac cu dronă, relatează Reuters. Ulterior a apărut și o filmare cu momentul în care ceea ce pare a fi o dronă explodează fix deasupra Kremlinului.

Rusia a acuzat Ucraina de numeroase atacuri transfrontaliere de la începutul războiului, inclusiv de atacuri în decembrie asupra unei baze aeriene aflate pe teritoriul rusesc, care găzduiește avioane de bombardament strategic echipate pentru a transporta arme nucleare. În februarie, o dronă s-a prăbușit în Kolomna, la aproximativ 110 km de centrul Moscovei.

Urmărește ultimele evoluții din a 434-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.