Serviciul Federal de Securitate al Rusiei susține că a dejucat un complot împotriva liderilor guvernului impus de Rusia în Crimeea, peninsula pe care Federația Rusă a pretins că a anexat-o în 2014, informează Reuters.

ofiteri FSBFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Potrivit agenției ruse de presă TASS, FSB spune că Roman Mașoveț, adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei, este unul dintre arhitecții complotului, fără a furniza dovezi.

„S-a stabilit că organizatorul direct al atacurilor teroriste și coordonatorul pregătirilor pentru uciderea unor oficiali de rang înalt este un colaborator apropiat al șefului Departamentului de informații de stat al Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, un ofițer în rezervă al serviciilor de informații militare în activitate, Roman Mașoveț, care a deținut funcția de șef adjunct al biroului președintelui ucrainean Vladimir Zelenski din 2020", a declarat Serviciul Federal de Securitate.

FSB susține că șase cetățeni cu dublă cetățenie, rusă și ucraineană, și un cetățean ucrainean de origine bulgară, recrutați de Roman Mașoveț, au fost arestați.

Aceștia ar fi „membrii unui grup de agenți din cadrul Direcției principale de informații a Ministerului Apărării care acționau în Crimeea”.

„Au fost reținuți membri ai unui grup de informații sub acoperire care operează în Crimeea - șase cetățeni ai Rusiei și Ucrainei, precum și un cetățean al Ucrainei și Bulgariei, implicați în transportul de explozibili și componente ale dispozitivelor explozive. Canalul de furnizare de explozibili și componente ale dispozitivelor explozive britanice din Bulgaria, prin Turcia și Georgia, către Rusia, sub pretextul furnizării de sobe electrice, a fost tăiat”, a precizat FSB într-un comunicat de presă.

TASS scrie că țintele complotului au fost șeful Republicii Crimeea, Serghei Aksionov, președintele parlamentului crimeean, Vladimir Konstantinov, și primarul din Ialta, Yanina Pavlenko.

Grupul, acuzat că a atacat căile ferate din Crimeea

Guvernatorului Serghei Aksionov a precizat că a confiscat explozibili identici cu cei folosiți pentru a ataca căile ferate din peninsulă în februarie și că același grup se află în spatele ambelor presupuse incidente, potrivit Reuters.

El a spus, fără a furniza dovezi, că nu există nicio îndoială că guvernul ucrainean se află în spatele acestora.

Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014 și a folosit-o ca una dintre rampele de lansare pentru invazia sa la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Serviciile de urgență rusești au pus un incendiu de proporții la un depozit de combustibil din peninsula Taman, care se învecinează cu Crimeea peste strâmtoarea Kerch, pe seama unui atac cu dronă.

Urmărește ultimele evoluții din a 434-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.