Procedura de destituire a lui Mike Johnson din funcția de președinte („speaker”) al Camerei Reprezentanţilor, declanşată de colega sa republicană Marjorie Taylor Greene, a fost respinsă, informează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Mike Johnson, speakerul Camerei Reprezentantilor, alaturi de Marjorie Taylor-Greene cand relatiile dintre cei doi erau mai cordialeFoto: Francis Chung-Politico / AP / Profimedia Images

Greene, reprezentantă a statului Georgia, îi reproşa lui Johnson că susţine ajutorul american pentru Ucraina. Într-un discurs rostit marţi în Cameră, ea l-a acuzat pe președintele camerei inferioare a legislativului de la Washington că finanţează „războaie nesfârşite”.

Congresmenii au huiduit intervenţia ei, iar moţiunea de destituire a fost respinsă prin votul unei majorităţi formate din congresmeni ai ambelor partide - Republican şi Democrat.

Fostul preşedinte al SUA Donald Trump, de care Greene este foarte apropiată, a scris pe reţeaua socială Truth Social, înfiinţată chiar de el:

„O iubesc enorm pe Marjorie Taylor Greene”, dar că „nu este momentul” pentru un vot de destituire a lui Johnson, având în vedere majoritatea republicană la limită în Camera Reprezentanţilor.

Marjorie Taylor Greene a fost lăudată la televiziunea Russia Today, după ce s-a opus votului din Cameră pentru ajutorul militar american destinat Ucrainei.

Într-o discuție despre Greene, Margarita Simonian, redactora-șefă a rețelei de televiziune RT, o portavoce a Kremlinului, a folosit termeni elogioși - inclusiv în privința aspectului fizic al politicienei republicane.

„Marjorie Taylor Greene este o frumusețe. Ea este unul dintre puținii membri ai Congresului SUA care încearcă să arate ca o persoană în sensul vechi al cuvântului", a spus Simonian, în timpul unei apariții la talk-show-ul „Seara cu Vladimir Soloviov”, difuzat de postul Rusia-1.

„Este o blondă, care poartă paltoane albe cu guler de blană. Ea este în mod demonstrativ heterosexuală”, a continuat Simonian.

Majoritatea republicanilor din Camera Reprezentanților au votat împotriva continuării ajutorului pentru Ucraina

Susţinerea Ucrainei de către Statele Unite este foarte controversată în Partidul Republican, mulţi legiuitori ai acestui partid cerând să nu mai fie alocate fonduri în acest scop.

După jumătate de an de blocaj, Johnson a prezentat la jumătatea lui aprilie un pachet de finanţare pentru Kiev, atrăgându-şi resentimentele aripii radicale a Partidului Republican. Camera Reprezentanților a aprobat pachetul câteva zile mai târziu, însă doar 101 de congresmeni republicani au votat „pentru”, în timp ce 112 s-au pronunțat „împotrivă”.

Moţiunile de destituire a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor pot fi depuse de oricare din congresmeni.

Fostul deţinător al funcţiei de „speaker”, republicanul Kevin McCarthy, a fost demis în octombrie anul trecut în urma unui astfel de demers, după ce a fost acuzat de un grup de susţinători ai lui Trump că a încheiat o înţelegere secretă cu democraţii privind Ucraina, în cursul negocierilor politice pentru aprobarea bugetului.

Urmărește ultimele evoluții din a 806-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.