Cunoscutul regizor iranian Mohammad Rasoulof, laureat cu Ursul de Aur la Berlinala din 2020, a fost condamnat la mai mulţi ani de închisoare, a spus joi avocatul său citat de agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Mohammad RasoulofFoto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Avocatul său, Babak Paknia, a scris miercuri pe reţeaua socială X că un tribunal din Teheran l-a condamnat pe Mohammad Rasoulof, în vârstă de 52 de ani, la opt ani de închisoare, dintre care cinci trebuie executaţi. Regizorul urmează, de asemenea, să fie pedepsit cu lovituri de bici.

Potrivit avocatului apărării, magistraţii au declarat că la originea pedepsei severe se află o încălcare a securităţii naţionale. Rasoulof a fost obligat, de asemenea, la plata unei amenzi. Confiscarea bunurilor a fost, de asemenea, menţionată.

Nu există deocamdată nicio confirmare a acestei hotărâri din partea autorităţilor judiciare iraniene. Unele media iraniene au preluat postarea avocatului.

Cu puţin peste un an în urmă, lui Rasoulof i s-a interzis să călătorească în străinătate.

Cineastul a fost eliberat din celebra închisoare Ewin din Teheran în februarie 2023, după aproximativ şapte luni de detenţie. Înainte de a fi încarcerat, el a criticat prăbuşirea unui centru comercial din oraşul Abadan din sud-vestul Iranului, eveniment soldat cu numeroşi morţi.

Rasoulof, care a fost recompensat cu Ursul de Aur la Berlinala din 2020 pentru filmul său „There is No Evil", despre pedeapsa capitală în Iran, este considerat critic la adresa regimului din ţara sa. El a trăit alternativ la Teheran şi la Hamburg şi şi-a continuat activitatea, în pofida faptului că i s-a interzis să facă filme.