​Președintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri că Ucraina va lansa o contraofensivă împotriva forțelor ruse în curând și că este sigur că Occidentul va furniza ulterior Kievului avioane de război moderne, relatează Reuters.

Zelenski si Sauli NiinistoFoto: Vesa Moilanen / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Vorbind la o conferință de presă din Finlanda, care este cel mai nou membru al NATO, Zelenski a spus că unul dintre motivele pentru care a călătorit la Helsinki a fost că țara sa dorește să devină un membru cu drepturi depline al alianței militare.

Președintele ucrainean a citat exemple de succese pe câmpul de luptă care au fost apoi urmate de noi ajutoare militare acordate Ucrainei.

„De aceea sunt sigur că vom avea în curând avioane. Pentru că în curând vom conduce o ofensivă, iar după ea sunt sigur că ni se vor da avioane. Aș prefera să fie invers, pentru că ne-ar fi mai ușor , dar este așa cum este și suntem recunoscători pentru tot”, a spus președintele ucrainean.

"Avem nevoie de ele. Chiar avem nevoie de ele", a spus Zelenski, referindu-se la avioanele aliaților occidentali.

Președintele finlandez Sauli Niinisto a spus că Finlanda nu poate dona avioane de luptă Hornet fabricate în SUA pentru că sunt vechi și puține alte țări din Europa au modele similare, așa că nu ar avea sens să se construiască un lanț de servicii.

„Dar ne place aeronava dumneavoastră, doar ca să știți, domnule președinte”, a glumit Zelenski.

Vizita lui Zelenski în Finlanda, vizită pentru a-și susține cauza aderării la NATO

Vizita președintelui ucrainean în Finlanda, una dintre puținele călătorii pe care le-a făcut în străinătate după ce Ucraina a fost invadată de Rusia anul trecut, a fost anunțată abia după sosirea sa pe fondul securității stricte în capitala finlandeză.

El și-a reiterat dorința ca Ucraina să se alăture NATO, alianța militară occidentală la care Finlanda a aderat luna trecută, devenind al 31-lea membru.

„Astăzi avem nevoie de garanții de securitate, în timp ce nu suntem în NATO”, a spus Zelenski.

"Dar, în orice caz, scopul nostru este să avem calitatea de membru deplin în alianță. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt aici astăzi. Al doilea motiv, sau ca să fiu sincer prioritatea, este întărirea armatei noastre.... Eu nu vreau să intru în detalii dacă nu vă supărați.”

Zelenski a purtat discuții bilaterale cu Niinisto înainte de a începe un summit regional care i-a inclus premierii Suediei, Norvegiei, Danemarcei și Islandei.

Zelenski, primit cu aplauze și urale de finlandezi

Sute de oameni s-au adunat în centrul capitalei finlandeze pentru a-l vedea sosind pe Zelenski, aplaudând când acesta a apărut în fața palatului prezidențial.

Un purtător de cuvânt al lui Zelenski a declarat că guvernul ucrainean se aștepta ca summitul să aibă ca rezultat o declarație comună.

Kremlinul a declarat pe 4 aprilie că aderarea Finlandei la NATO a fost o greșeală istorică periculoasă care ar slăbi securitatea în regiunea mai largă și ar forța Moscova să ia contramăsuri.

Făcând ecou acestei opinii, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat într-un briefing de miercuri: „Pe măsură ce observăm planurile NATO pentru Finlanda, confirmăm că Rusia va fi obligată să riposteze, atât militar, cât și în alt mod, pentru a reduce amenințările la adresa securității noastre naționale. "

Urmărește ultimele evoluții din a 434-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.