Comisia Europeană va propune miercuri un instrument financiar care va stimula capacitatea de producţie a muniţiei în Uniunea Europeană la un milion de obuze pe an cu scopul refacerii stocurilor naţionale, dar şi pentru a ajuta Ucraina, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sunt încrezător că în decurs de 12 luni vom putea să ne creştem capacitatea de producţie la un milion de muniţii pe an în Europa", a asigurat marţi comisarul pentru industrie Thierry Breton.

Această propunere este cea de-a treia fază a planului de acţiune aprobat la sfârşitul lunii martie de UE pentru a furniza cel puţin un milion de obuze de 155 mm forţelor ucrainene şi pentru a reface stocurile strategice ale ţărilor europene, dintre care unele sunt aproape epuizate.

Instrumentul financiar va pune la dispoziţie 500 de milioane de euro, dintre care 260 de milioane din Fondul European de Apărare. El va face posibilă cofinanţarea investiţiilor producătorilor pentru a creşte producţia fabricilor acestora din UE. Este vorba de aproximativ 15 companii care produc muniţie în 11 state membre.

Aceşti producători "nu au astăzi anvergura necesară pentru a răspunde nevoilor de securitate ale Ucrainei şi ale statelor noastre membre. Dar au tot potenţialul de a o face", potrivit lui Thierry Breton, care a vizitat unităţile principalilor producători de muniţie din UE. "Putem şi trebuie să revitalizăm baza industrială pentru a o adapta la nevoia unui conflict de mare intensitate", a explicat el.

"Ritmul actual nu susţine efortul de război al Ucrainei, care consumă mai mult decât produce UE", a confirmat pentru AFP reprezentantul unui stat membru.

Propunerea nu este destinată să răspundă nevoilor imediate ale Ucrainei, care se pregăteşte pentru o ofensivă în încercarea de a recuceri teritoriile ocupate de Rusia. "Pentru a sprijini Ucraina pe termen foarte scurt, trebuie să continuăm să donăm din stocurile noastre", a insistat comisarul european.

De la apelul preşedintelui Volodimir Zelenski din 9 februarie, ţările UE au furnizat Ucrainei aproape 40.000 de obuze şi peste o mie de rachete pentru armele lor de apărare antiaeriană şi antitanc, potrivit informaţiilor obţinute de AFP. Aceste date corespund însă cererilor de rambursare depuse de statele membre şi nu reflectă realitatea aprovizionărilor acoperite de secretul militar.

Se are în vedere un plic de un miliard de euro pentru a rambursa o parte din muniţia cedată de statele membre din arsenalele lor. Un al doilea plic de un miliard de euro va fi folosit pentru a cofinanţa achiziţii comune de obuze de 155 mm pentru Ucraina. Comenzile vor fi plasate în septembrie la producători a căror producţie se desfăşoară în UE şi Norvegia.

Banii puşi la dispoziţie ar urma să ofere UE autonomie în producţia de muniţie şi să crească capacitatea industriei de a răspunde conflictelor de mare intensitate, precum cel din Ucraina. "În ceea ce priveşte apărarea, producătorii noştri trebuie să treacă acum la formula economiei de război", a afirmat Thierry Breton.

Şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, marţi, la Praga, măsuri pentru "accelerarea urgentă" a producţiei de muniţie în Uniunea Europeană, atât pentru ţările sale membre, dar şi pentru livrarea către Ucraina, informează EFE. Von der Leyen va propune miercuri, la Bruxelles, "un regulament mai favorabil cu proceduri de autorizare mai rapidă", a declarat von der Leyen după întâlnirea cu preşedintele ceh Petr Pavel.