Pavel Krașeninnikov, președintele Comisiei legislative din Duma de Stat a Rusiei, a anunțat depunerea mai multor amendamente la legea electorală rusă pentru a rezolva o problemă creată de anexarea teritoriilor ucrainene ocupate, relatează Interfax.

Parlamentul RusieiFoto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

„Sunt necesare amendamente pentru armonizarea diferitelor acte legislative în timpul alegerilor în regiunile în care a fost introdusă legea marțială - regiunile DPR (n.r. Donețk), LPR (Lugansk), Herson și Zaporojie”, a declarat oficialul rus miercuri în fața reporterilor.

El a explicat că, în conformitate cu articolul 7 din legislația privind introducerea legii marțiale pe teritoriul Rusiei, în regiunile unde aceasta este în vigoare nu pot avea loc referendumuri sau alegeri, indiferent că este vorba de scrutinuri pentru alegerea autorităților locale sau a celor centrale.

Însă în același timp legile privind „admiterea de noi subiecți în Federația Rusă”, termenul folosit de Moscova pentru a descrie teritoriile ucrainene anexate ilegal anul trecut, prevăd că alegeri ar trebui să aibă loc în aceste regiuni în toamna lui 2023.

„Pentru a elimina această contradicție și pentru a oferi cetățenilor posibilitatea de a-și exprima voința politică, astfel de amendamente ar trebui adoptate”, a îndemnat Krașeninnikov.

Rusia revendică și teritorii ucrainene pe care nu le controlează

Președintele rus Vladimir Putin a decretat legea marțială în teritoriile ucrainene ocupate în data de 19 octombrie a anului trecut, la scurt timp după ce autoritățile instalate de Moscova în Herson au început evacuarea populației civile pe malul stâng al râului Nipru.

Putin a prezentat introducerea legii marțiale în aceste regiuni ca fiind o „tehnicalitate”, afirmând că ea exista deja de facto în teritoriile ocupate din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Măsura a venit la mai puțin de o lună după ce Putin a proclamat la Moscova anexarea acestor teritorii în data de 30 septembrie.

„Oamenii din Zaporojie și Herson, Donețk și Lugank și-au făcut vocile auzite pentru a crea o comunitate istorică, le mulțumesc”, afirma el la momentul respectiv, cu referire la pseudo-referendumurile organizate de autoritățile de ocupație din aceste teritorii.

Moscova a clarificat ulterior că pretinde pentru sine întreg teritoriul acestor regiuni, nu doar zonele pe care le controlează forțele sale armate, Kremlinul declarând ulterior în mod repetat că Ucraina trebuie să accepte pierderea acestor teritorii ca bază pentru desfășurarea oricăror negocieri de pace.

Urmărește ultimele evoluții din a 434-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.