​Poliția a desființat vineri tabere de protest și a arestat zeci de activiști pro-palestinieni de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și de la Universitatea din Pennsylvania, în cele mai recente eforturi de a opri protestele care au cuprins campusurile universitare din SUA, relatează Reuters.

Protest al studenților de la MITFoto: Rick Friedman / AFP / Profimedia

Polițiști din Philadelphia îmbrăcați în echipament anti-revolta i-au împins pe reporteri din tabăra de la Universitatea din Pennsylvania înainte de a dărâma corturile și de a arunca lucrurile protestatarilor într-un camion, a informat ziarul studențesc. Aproximativ 33 de persoane au fost arestate în campusul Ivy League, a declarat departamentul de siguranță publică.

Scene similare s-au desfășurat la MIT, lângă Boston, unde studenții au afirmat că poliția a arestat cel puțin 10 studenți protestatari înainte de a aplatiza tabăra și de a le arunca bunurile.

Raidurile de dimineață au fost cele mai recente eforturi ale autorităților școlare și locale de a pune capăt unor astfel de demonstrații la zeci de universități din întreaga țară.

Conducerile multor universități au numit taberele protestatarilor drept pericole pentru siguranța publică și au încercat să le pună capăt înainte de ceremoniile de absolvire care au loc în luna mai, care atrag mulțimi mari de vizitatori din afara campusurilor.

Oficialii de la Universitatea Harvard au început vineri să emită sancțiuni pe numele studenților care au fost implicați într-o tabără din campusul școlii Ivy League din Cambridge, Massachusetts, potrivit unei postări pe Instagram a Comitetului de solidaritate cu Palestina al școlii.

Luni, președintele interimar de la Harvard, Alan Garber, a declarat că tabăra perturba mediul educațional, într-un moment în care studenții susțin examenele finale. El a spus că participanții riscă suspendarea, restricționându-i din campus și, posibil, interzicându-le să susțină examene și să locuiască în locuințe universitare.

„Procedurile disciplinare și trimiterile administrative pentru plasarea protestatarilor în concediu involuntar continuă să avanseze”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al școlii într-un comunicat, fără a preciza numărul de studenți suspendați.

Studenții care protestează pentru oprirea războiului din Gaza și ca universitățile lor să renunțe la asocierile cu orice companie are legătură cu Israel.

De la primele arestări în masă, de la Universitatea Columbia din 18 aprilie, cel puțin 2.600 de demonstranți au fost reținuți la peste 100 de proteste în 39 de state și Washington, D.C., potrivit The Appeal, o organizație de știri nonprofit.