Anunțul Berlinului privind o vizită pe care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar urma să o facă în Germania în această lună este considerat „iresponsabil” de către oficialii ucraineni, scrie Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: Genya SAVILOV / AFP / Profimedia

Surse apropiate guvernului ucrainean spun că anunțul vizitei lui Zelenski în Germania este „iresponsabil”, iar acum există dubii că acestă călătorie va mai avea loc, scrie Reuters, citând publicația germană t-online.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va face o vizită și la Berlin în 13 mai, la invitația cancelarului german Olaf Scholz, iar a doua zi va merge la Aachen, pentru a primi premiul Charlemagne 2023, a anunțat miercuri presa germană, citată de Reuters.

Cotidianul berlinez Tagesspiegel a scris că Zelenski va fi primit de Scholz cu onoruri militare înainte de a zbura spre Aachen, în vestul Germaniei.

  • „La invitația cancelarului federal, președintele Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski, este așteptat să facă o vizită oficială la Berlin și la Aachen, în perioada 13-14 mai", a precizat poliția federală într-un comunicat transmis agenției Reuters.

Un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat să confirme vizita, spunând doar că întâlnirile lui Scholz sunt anunțate în fiecare vineri pentru săptămâna următoare.

Miercuri, Zelenski se află în Finlanda, ţară care a aderat la alianţa nord-atlantică în urmă cu o lună, pentru a discuta cu liderii nordici despre sprijinul acordat ţării sale în războiul cu Rusia şi despre relaţia Ucrainei cu Europa şi cu NATO.

Vizita liderului de la Kiev în Finlanda, una dintre puţinele deplasări pe care acesta le-a făcut în străinătate de la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie 2022, a fost anunţată abia după sosirea sa la Helsinki, în condiţii de securitate sporită. De altfel, de la începutul războiului, Volodimir Zelenski a vizitat doar câteva state, în ultimele luni. El a mers în SUA, Franța, Polonia, Marea Britanie, vizitele sale fiind anunțate după sosirea în țările respective, din cauza riscurilor sporite de securitate.